A holland Leideni Egyetem pszichológushallgatóinak szövetsége szervezésében 50 fős hallgatói csoport látogatott el a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetébe. A program egy budapesti tematikus tanulmányút része volt, amelynek keretében a holland hallgatók több felsőoktatási intézményben is vendégeskedtek, hogy betekintést nyerjenek a magyarországi egyetemek pszichológiai és társadalomtudományi oktatási gyakorlatába. A csoport kifejezett kérése volt a Magatartástudományi Intézet meglátogatása, ahol elsősorban az orvosi pszichológiához és az orvosi kommunikációhoz kapcsolódó oktatási módszereket szerették volna tanulmányozni.

RS48547_KA-20160517-IMG_1332-scrA hallgatói csoportot dr. Túry Ferenc, az intézet igazgatója, valamint dr. Hegedűs Katalin oktatási igazgatóhelyettes fogadta, majd egy-egy előadásban bemutatták a Magatartástudományi Intézet képzési struktúráját és oktatási-kutatási tevékenységét.

Dr. Hegedűs Katalin az intézet alapvető tevékenységeiről és tudományos munkájáról beszélt. Kiemelte az orvosi kommunikáció oktatásának fontosságát, és beszámolt arról, hogy ezt tantárgyként kötelező 80 órás kurzusban oktatják a rezidens orvosoknak. Hangsúlyozta: a tárgy oktatásának fő célja, hogy az orvosi hivatásra készülő hallgatók olyan kommunikációs ismereteket sajátítsanak el, amelyek elősegítik a megfelelő orvos-beteg kapcsolat kialakítását, és a mindennapi gyakorlatukban alkalmazva hatékonyabbá tehetik gyógyító munkájukat.

Dr. Túry Ferenc a Magatartástudományi Intézet képzési struktúráját mutatta be a holland hallgatóknak, majd pedig tudományos szakterületéről, az evészavarokról tartott rövid előadást.

RS48537_KA-20160517-IMG_1368-scrAz előadásokat követően a hallgatók számos kérdést tettek fel az oktatás sajátosságaival kapcsolatban. A beszélgetés kiterjedt arra is, hogy a nyugat-európaihoz képest milyen speciális kihívások adódnak az orvosi pszichológia, kommunikáció alkalmazásában magyar viszonylatban.

A Leideni Egyetem Pszichológushallgatóinak szövetsége („Labyrint”) 1994-ben alakult meg mai formájában. Mintegy 3400 tagjával Hollandia egyik legjelentősebb hallgatói szakmai tömörülése. Célja az egyetemi tanulmányokat és a szakmai tudást elmélyítő programok szervezése, valamint a pszichológushallgatók közötti szociális kapcsolatok növekedésének elősegítése.

Wild Marica, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.