Hetényi Géza-pályadíjjal és emlékéremmel díjazták dr. Putz Zsuzsannát, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika tanársegédjét a Magyar Diabetes Társaság (MDT) kongresszusán. A díjjal azok munkáját ismerik el, akik kiemelkedő mértékben járultak hozzá a hazai diabétesz kutatás nemzetközi elismertségének növeléséhez.

MDT_2016_PutzDr. Putz Zsuzsanna közel húsz éve, egyetemi hallgatóként kezdte meg tudományos munkáját az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán, a dr. Kempler Péter egyetemi tanár által vezetett Neuropathia Munkacsoportban, ahol jelenleg is dolgozik. Fő kutatási témája a csökkent glukóztoleranciához csatlakozó szenzoros és autonóm idegrendszeri károsodás. Ez a terület nemzetközi szinten is komoly érdeklődésre tart számot, hiszen kevés adat áll rendelkezésre a cukorbetegséget megelőző állapotokhoz csatlakozó idegrendszeri károsodásról, és annak jelentőségéről – mondja. A munkacsoport évekkel ezelőtt elsőként számolt be a csökkent glukóztoleranciához csatlakozó szenzoros és autonóm károsodásról, aminek minél korábbi felismerése és kezelése kiemelten fontos a későbbi, gyakran amputációhoz vezető lábszövődmények megelőzése szempontjából.

A munkacsoport vizsgálta ezt követően az autonóm idegrendszeri károsodás és a hipertónia összefüggéseit, a vérnyomásmérésen alapuló standard kardiovaszkuláris reflextesztek és a kiindulási vérnyomásértékek kapcsolatát, valamint a hagyományos kardiovaszkuláris rizikófaktorok szerepét az idegkárosodás kialakulásában csökkent glukóztoleranciájú betegeknél.

A díj átvételét követő Hetényi Géza előadásában dr. Putz Zsuzsanna kitért az elmúlt években született legfontosabb kutatási eredményeinek ismertetése mellett Hetényi Géza munkásságára is, akinek orvosi szemlélete a neuropathia kutatás terén még ma is irányt ad.

Dr. Putz Zsuzsanna elmondta, a díj azért is különös jelentőségű számára, mivel Hetényi Géza orvosi pályáját a Korányi Sándor által vezetett III. Sz., vagyis a jelenlegi I. Sz. Belgyógyászati Klinikán kezdte.

Dobozi Pálma
Fotó: MDT

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.