RS47962_KA-20160427-IMG_1808-scrA Semmelweis Egyetem paradigmaváltás mellett határozott – foglalta össze a klinikai fórum legfontosabb üzenetét dr. Merkely Béla, a Klinikai Központ vezetője. Mint mondta, az egyetemen a progresszív ellátás fejlesztése mellett a strukturált regionális ellátási rendszert is ki kell alakítani, mellyel a teljes klinikai portfóliót sikeresen lehet működtetni.

Az egyetem Klinikai Központjának jelenéről és jövőképéről tartott fórumot dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, dr. Szél Ágoston rektor és dr. Szász Károly kancellár, valamint a Közép-magyarországi régió ellátásáért felelős miniszteri biztos, dr. Cserháti Péter. A EOK-ban megszervezett tájékoztató fórumra munkatársakat és hallgatókat vártak, amely kezdésre zsúfolásig megtelt.

RS47940_KA-20160427-IMG_1746-scrDr. Szél Ágoston bevezetőjében felidézte, korábban rektorként ő volt a Klinikai Központ elnöke is, de a kancellári rendszer bevezetése után úgy gondolta, érdemes lenne más módon kialakítani a szervezet működését.  Ennek eredményeként azóta a rektori, a kancellári, és a Klinikai Központ elnökének feladatai elkülönülnek egymástól. Hozzátette: az átalakítás biztosan hasznos volt abból a szempontból, hogy a központ elnöke „ízig-vérig klinikus”, akinek nagyobb rálátása van a klinikumra mint neki és vállalja a felelősséget nagyon sok nehéz döntésért. Kiemelte: dr. Merkely Bélával teljes egyetértésben arra törekszenek, hogy a következő években igen jelentősen növeljék a Semmelweis Egyetem presztízsét a fővárosi betegellátásban.

RS47983_KA-20160427-IMG_1888-scrDr. Merkely Béla a fórumon megjelent orvosoknak, szakdolgozóknak és hallgatóknak prezentációt tartott a Klinikai Központ eddigi munkájáról és a jövőbeni terveiről. Emlékeztetett arra, hogy a központ elnöksége tavaly október óta dolgozik együtt. Az egyik első feladatként felmérték a klinikum, valamint ezzel egyidőben a Közép-magyarországi régió helyzetét és benne a Semmelweis Egyetem jelenlegi szerepét, illetve jövőbeli lehetőségeit – ismertette. Mint mondta, az egyetemi klinikák tekintetében a szegedi és a pécsi előrébb jár, mint a Semmelweis Egyetem, hiszen saját régióikban fő ellátók és már egyesültek a megyei kórházakkal. Ez folyamatban van Debrecenben is, ahol új kategóriaként megjelenik az egyetemi kórház elnevezés is – tette hozzá. A felmérés alapján megállapították, hogy a Semmelweis Egyetem portfóliója hiányos és szükség lenne itt is egyebek mellett egy egyetemi kórház jellegű funkció megvalósítására.

A Klinikai Központ elnöke az egyetem erősségei közé sorolta, hogy a Közép-magyarországi régióban található, amelyik az egyik legnagyobb agglomeráció: itt található a nemzetközi oktatás egyik nagyon fontos fellegvára, erős a nemzetközi kutatási jelenlét, fejlett gyógyszerészeti ipar. Az egyetem ezeket kihasználva növelheti a szakmai portfólióját – hangsúlyozta. Kitért az intézmény gyengeségeire is: a klinikum széttagoltságára, az elavult infrastruktúrára, az alacsony szintű hotelszolgáltatásra, a régi épületekre, illetve a párhuzamosságokra. Ide sorolta azt is, hogy ez egyetemi struktúra mozgatása nehéz, lassan megy a döntések előkészítése.

RS47949_KA-20160427-IMG_1774-scrDr. Merkely Béla leszögezte, a klinikum fejlesztésének kiindulópontja az, hogy az oktatás minőségének a záloga egy egységes egyetemi betegellátási háttér. „Nem létezhet orvosképzés erős gyakorlati képzési háttér, klinikai hálózat nélkül” – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem az ország legnagyobb gyógyító intézménye, az összes betegellátó tevékenység 6 százaléka itt folyik. Véleménye szerint az egyetemen minden gyógyító diszciplínának jelen kellene lennie a tancélos betegellátástól a legmagasabb szintű progresszív ellátásig, de jelenleg ez nincs így. Úgy fogalmazott, a nehézségek is indokolják, hogy struktúraváltásra van szükség: strukturált regionális ellátási rendszert kell kialakítani, mellyel sikeresen tudják majd működtetni a teljes klinikai portfóliót. „Másképpen ez nem lehet egy jól működő szakegyetem. Minden gyógyító diszciplínát széles körben, a legmagasabb progresszivitási szinten is el kell tudni látni” – hangsúlyozta a Klinikai Központ elnöke.

RS47964_KA-20160427-IMG_1822-scr

Mérsékelten javultak a klinikum lehetőségei – mondta az idei költségvetésről dr. Merkely Béla, aki részletesen bemutatta a klinikák gazdálkodásai adatait, majd annak az 500 millió forintnak a felhasználásáról is beszélt, amit a fenntartó biztosított az egyetem számára a Felsőoktatási Struktúraváltási Alapból.

A klinikák gazdálkodásával kapcsolatban úgy vélekedett: szükség van az akut ellátás részarányának a növelésére, mert azok a TVK-mentes tevékenységek, melyeket az OEP nem sújt volumenkorláttal, nagyrészt ilyen jellegű ellátások. Fontosnak tartja azt is, hogy a kapacitások bővülésével párhuzamosan a nagy forgalmú klinikák nemzetközi, speciális képzőcentrumokat hozzanak létre és vegyenek részt a hazai nemzetközi orvosi szakorvosképzésben. „Egy klinika működésénél nem szabad elfelejteni, hogy beteg- és hozzátartozó-központúnak, átláthatónak, és melegszívűnek kell lennie az ellátásnak. Nem lehet azokon a klinikákon jó ellátást nyújtani, ahol frusztráltak a dolgozók és rideg a hangulat” – közölte.

RS47956_KA-20160427-IMG_1787-scrDr. Merkely Béla álláspontja szerint a célok eléréséhez elengedhetetlen a belső tartalékok mozgósítása, az ésszerű gazdálkodás, a struktúra optimalizálása, nyitás a magánfinanszírozás felé, a külföldi graduális és posztgraduális hallgatók, valamint a klinikai vizsgálatok számának növekedése, továbbá az egyetem egészséségipari szerepének növelése ún. spin off cégek létrehozásán keresztül.

Szavai szerint a tervezett változások egyik legfontosabb eredménye lehet az orvosok és a szakdolgozók megtartása, hiszen ezekkel a lépésekkel világos üzenetet tudnak megfogalmazni számukra. Ugyancsak fontosnak tartja a rezidensek számának növelését, illetve a továbbfejlődési lehetőség biztosítását a klinikákon a szakorvosjelölteknek. Ezzel összefüggésben jelezte, a klinikákon egy teljesítményalapú anyagi és erkölcsi elismerésrendszert kell kialakítani.

A Klinikai Központ elnöke beszélt a tavaly október óta lezajlott változásokról. Példaként említette egyebek mellett a klinikai centralizációkat, amelyek költségtakarékosabb és hatékonyabb működést tesznek lehetővé, az önálló Onkológiai Központ létrejöttét, valamint a PET-CT befogadást. Bejelentette azt is, hogy valószínűleg az év végre lesz új PET CT-je az egyetemnek.

RS47986_KA-20160427-IMG_1897-scrDr. Merkely Béla prezentációjában szólt a hosszú távú elképzelésekről is: az egyetem kormányzati támogatással kialakítana egy budai campust, mellyel bővíteni tudja az oktatási kapacitását. Kitért arra: a fővárosi betegellátási egyenlőtlenségét orvosolva a János kórház struktúráján új tömbök jönnének létre, az egyetem ide helyezné át a teljes gyermekgyógyászati kapacitását is.

Ezt követően dr. Cserháti Péter tartott előadást a Közép-magyarországi régióban az elmúlt években lezajlott egészségügyi fejlesztésekről és átalakításokról. Nagyon komoly érdem az út, amin tavaly óta a Semmelweis Egyetem elindult – hangsúlyozta.

A miniszteri biztos, illetve az egyetem vezetői ezután a fórum résztvevőinek kérdéseire válaszoltak.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila


 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.