RS47567_KA-20160406-IMG_0205-scrAz Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet, az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet, valamint a II. Sz. Patológiai Intézet tartozik a 2016. február 1-jével létrejött Anatómiai Tömbhöz, melynek igazgatója Bodroginé Maróti Anikó. A tömbigazgató 2003 óta dolgozik a Semmelweis Egyetemen, 2011 óta a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet gazdasági vezetője, múlt október óta az Anatómiai Intézet ilyen típusú feladatait is ellátta. Mint emlékezetes, a két intézet január 1-jével egyesült Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet néven, melynek szintén ő lett a gazdasági vezetője.

A tömbigazgatóság létrejöttével az egyik legnagyobb változás, hogy a három érintett egység vonatkozásában az igazgató rendelkezik az ellenjegyzési jogkörrel. A tömbigazgatósághoz itt is a gazdasági apparátus, a műszaki karbantartó személyzet és a takarítók tartoznak. Mint azt Bodroginé Maróti Anikó elmondta: jelenleg tart annak felmérése, hogy a szorosabb együttműködéssel hogyan lehet növelni a hatékonyságot, miként tudják segíteni egymást a tömbön belüli intézetek.

RS47563_KA-20160406-IMG_0239-scrAz új feladatot a tömbigazgató kihívásként éli meg, mint hangsúlyozza, a feladatok megfelelő specializálásával jól működtethető egység lesz a tömb. A kulcs szerinte a megfelelő információáramlás, vagyis az, hogy eljussanak hozzá az egyes intézetek igényei, szükségletei. Bármilyen nagyobb karbantartási, beszerzési feladat előtt, forduljanak a tömbigazgatósághoz, hogy megfelelő segítséget kapjanak az ügyintézéshez – hangsúlyozta. Ehhez szorosabb együttműködés szükséges az intézetek között – tette hozzá.

A klinikai tömbök kiterjesztéséről még korábban a Szenátus döntött a működési kockázatok csökkentése, a jobb munkaszervezés és a hatékonyabb gazdálkodás érdekében folytatódik – hangsúlyozta korábbi cikkünkben dr. Borbélyné Balogh Zsuzsanna gazdasági főigazgató. A tömbök létrehozásának alapvető célja, hogy a jelenleg ebből a szempontból önállóan működő klinikák egy-egy területileg jól meghatározható gazdasági-műszaki egységet alkossanak.

A tömb-szintű működés a Városmajori, a Kútvölgyi, a Nagyvárad téri Tömb, valamint az Elméleti Orvostudományi Központ esetében már korábban létrejött. A Belső Klinikai Tömbben 2015. október 1-jével, a Külső Klinikai Tömbben júniusban fog elindulni a tömbigazgatási rendszer. A korábban kinevezett tömbigazgatókat bemutató cikkünk itt érhető el. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.