Fórumot tartottak a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság szervezésében a szakképzésüket új rendszerben megkezdő, egyetemen foglalkoztatott rezidensek számára a Tömő utcai épületben április 6-án. A fórumon részt vettek az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) munkatársai, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, valamint az érintett karok képviselői.

Dr. Gerber Gábor a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta az igazgatóság munkatársait és ismertette a feladatait. Ezt követően beszélt a 2015 közepétől jelentősen megváltozott szakképzési rendszerről, amelynek keretében a foglalkoztatás, a szakképzés és a finanszírozás területén is jelentős módosítások történtek. A központi gyakornoki rendszer teljesen megszűnt, a szakképzésben résztvevő valamennyi jelölt rezidens. A munkáltatói jogkört a rezidensek esetében az ENKK elnöke és a jelöltek felvételét kezdeményező egészségügyi szolgáltató vezetője megosztva gyakorolják. Az új rendszer bevezetése mind a jelölteket, mind az őket foglalkoztató egészségügyi szolgáltatókat, mind az egyetemeket nagy feladat elé állította a nyár közepén, mivel új feladatokat, új eljárásrendet és számos új adminisztrációs terhet hozott magával. A megváltozott rendszer teljes egészében ugyanakkor ebben az évben kerül bevezetésre, amely során például az egészségügyi szolgáltatóknak pályázniuk kell a támogatott helyekre vonatkozó keretszámokra.

A későbbiekben dr. Gerber Gábor tájékoztatta a rezidenseket, hogy a pótlékok kérdése – az ENKK-val folytatott eredményes tárgyalásokat követően – rendeződött, és immár folyamatos. Beszélt az új típusú jelenléti ívek bevezetéséről is, amelyekre a tutori feladatok rögzítésében és díjazásában történt módosítás miatt van szükség. Megköszönte és a továbbiakban is kérte a jelöltek aktív és gyors ügyintézését az adminisztrációs ügyek tekintetében.

A fórum második felében a rezidensek kérdéseket tehettek fel az egyetem és az ENKK képviselőinek. A csaknem két és fél órás program alatt számtalan kérdés, problémafelvetés hangzott el a jelöltek részéről. A rezidensek az alábbi főbb témák mentén fordultak az egyetem képviselőihez: az ügyeleti feladatellátásban való részvétel, a sürgősségi félév teljesítése, illetve a szakképzés adminisztrációjával és ügyintézésével kapcsolatos kérdések.

A szakképzési szerződéssel, valamint az ösztöndíjak folyósításával kapcsolatos kérdéseiket, észrevételeiket pedig az ENKK képviselőihez intézték.

A fórumot követően számos pozitív visszajelzés érkezett a rezidensektől a fórum sikerét és hatékonyságát illetően, így a tervek szerint hasonló fórumokat időszakonként a jövőben is rendez majd az igazgatóság.

Szak- és Továbbképzési Igazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.