Az egyetem Klinikai Központjának jelenéről és jövőképéről tart fórumot a központ elnöke, dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes. A nyílt fórumra minden munkatársat és hallgatót várnak, akik a Semmelweis Egyetemen képzelik el a jövőjüket és érdekli őket a klinikum helyzete. Nemcsak tájékoztatás hangzik majd el, hanem kérdezni is lehet.

RS23916_KA-20141020-IMG_9577-merkely-interju-scrDr. Merkely Béla elmondta: a fórumon rajta kívül ott lesz az egyetemi vezetésből dr. Szél Ágoston rektor és dr. Szász Károly kancellár, valamint a Közép-Magyarországi Régió ellátásáért felelős miniszteri biztos, dr. Cserháti Péter. A Klinikai Központ elnöke hangsúlyozta: a fórum célja a tájékoztatás. Összefoglalja majd, hogy mi történt az egyetemen az elmúlt fél évben, a Klinikai Központ megalakulása óta és mik a tervek a jövőre vonatkozóan. „Szeretnék egy olyan víziót felvázolni, amely remélhetőleg inspiráló lesz az egyetem dolgozóinak. Ha ezt nem látják, akkor hosszú távon nem az egyetem mellett fognak szavazni” – jelentette ki.

A fórum témaival kapcsolatban előzetesen jelezte: a Klinikai Központ az elmúlt hónapokban felmérte a klinikum helyzetét, illetve azt, hogy a Semmelweis Egyetem milyen szerepet játszik a Közép-Magyarországi Régió ellátásában. Mint mondta, számos problémát tártak fel, az égető helyzeteket pedig meg is oldották. A problémák egy részénél a megoldás folyamatban van, de vannak olyanok is, amelyeknél hosszú távú határozott menetelést igényel a helyzet megoldása – fogalmazott.

Kitért arra: tavaly október óta konkrét változások is történtek a klinikumban. Példaként említett több klinikai centralizációt, amely költségtakarékosabb és hatékonyabb működést tesz lehetővé. Külön kiemelte az önálló Onkológiai Központ létrejöttét és a PET-CT befogadást. Ezekről a témákról is részletesen beszél majd a fórumon – közölte.

A 2016-os egyetemi költségvetésről azt mondta: valamivel jobb anyagi lehetőségei vannak a klinikumnak, mint tavaly, továbbá rendelkezésre áll 500 millió forint plusz támogatás a struktúraváltásra, amivel a legelmaradottabb, leginkább nehézségekkel küszködő klinikákat tudják támogatni. Szólt arról is, hogy a kancelláriával közösen sikerült kidolgozni egy olyan szakdolgozói életpályamodellt, melynek köszönhetően a folyamatos munkarendben dolgozó egészségügyi szakdolgozók jelentős illetményemelést kapnak.

Dr. Merkely Béla leszögezte: az egyik legfontosabb cél, hogy a fiatalok a Semmelweis Egyetemben lássák hosszú távon a jövőképet, ezért arra buzdítja a karok és a Doktori Iskola hallgatóit, valamint a rezidenseket is, hogy vegyenek részt a fórumon, ahol első kézből kaphatnak választ a kérdéseikre.

A fórum időpontja: 2016. április 27. 17.30
Helyszíne: Elméleti Orvostudományi Központ, Szent-Györgyi Albert előadóterem

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.