RS47102_KA-20160322-KA__5216-scrMegtartotta alakuló ülését a Semmelweis Egyetem konzisztóriuma, melynek tagja az egyetem rektora, kancellárja, valamint három, az oktatásért felelős miniszter által delegált külső szakember. A testület elfogadta a működése alapjául szolgáló ügyrendet és megválasztotta elnökének dr. Csányi Sándort, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatóját. Az egyetemi konzisztórium további két külső tagja dr. Nagy Zoltán, az Országos Idegtudományi Intézet főigazgatója és dr. Nobilis Márton Pál, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal korábbi elnöke.

RS47127_KA-20160322-KA__5124-scrDr. Szél Ágoston rektor úgy fogalmazott: kiemelten fontos eseménynek tartja a konzisztórium megalakulását. A testület létrehozásával három olyan szakember segíti ugyanis mostantól az egyetemet, aki a maga területén rendkívülit alkotott, ebből pedig komoly eredmények születhetnek. A rektor szólt arról is, hogy nagyon konstruktív észrevételek hangzottak el a konzisztorok részéről az Intézményfejlesztési Tervvel kapcsolatban. A testület létrehozásával kapcsolatban rektor fontosnak tartja, hogy a külső tagok amellett, hogy bölcsességükkel támogatják az egyetemet, képviselik is az intézményt a külvilág felé.

RS47123_KA-20160322-KA__5142-scrDr. Szász Károly kancellár hangsúlyozta, hogy az ülésen elfogadták az egyetem 2015-ös gazdálkodásáról szóló beszámolót, a 2016-os költségvetési tervet, valamint a vagyongazdálkodási tervet. A konzisztóriumi tagok elismerően nyilatkoztak az egyetem gazdálkodásában az elmúlt egy évben megnyilvánuló változásokról – tette hozzá. A kancellár kiemelte, hogy nagyon fontos partnerként tekint a konzisztóriumra, melynek köszönhetően bővül az egyetem kapcsolatrendszere, és nagytekintélyű szakemberektől kap iránymutatást, segítséget az intézmény.  

Dr. Csányi Sándor, a Semmelweis Egyetem konzisztóriumának elnöke az ülést követően honlapunknak elmondta, már rögtön az első ülésen nagy feladattal szembesültek, hiszen az egyetem következő négy évre szóló Intézményfejlesztési Tervét kellett megvitatniuk. A tervet megalapozottnak nevezte az elnök, és – mint mondta – a benne szereplő célok jelentős fejlődést hozhatnak az egyetem életébe.

RS47113_KA-20160322-KA__5185-scrBeszámolt arról is, hogy elfogadták a tavalyi gazdálkodásról szóló beszámolót és az ez évi költségvetési tervet is. Mint fogalmazott: a 2015-ös költségvetésből látható volt, hogy az azt megelőző előző évhez képest jelenetős javulás történt a likviditás és a gazdálkodás terén is. Pénzügyi szemmel elmondható, hogy – mint általában az oktatási és egészségügyi intézmények – nincs könnyű helyzetben az egyetem, de kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat.

RS47130_KA-20160322-KA__5224-scr

Összesen 29 állami intézményben jöttek létre konzisztóriumok. Az öttagú testület tagja a rektor és a kancellár is, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. Dr. Palkovics László oktatási államtitkár a megbízólevelek átadásakor azt kérte az új testületek tagjaitól, hogy a felsőoktatási intézmények érdekében végezzék feladataikat. Az újonnan megalakuló testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, beszámoló, a vagyongazdálkodási terv elfogadásához. Az egyes kérdésekben a végső döntést továbbra is az egyetemi szenátusok hozzák meg, de akkor kerülhet eléjük egy-egy téma, ha az egyeztetés megtörtént. A delegált tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.