RS46672_KA-20160310-IMG_7687-scrTöbb mint 130 millió forintos beruházással új digitális röntgenkészüléket adtak át az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatból megvalósult projekt keretében átalakították és felújították a röntgenszobát is – mondta el az ünnepélyes átadáson dr. Szabó Attila, a klinika igazgatója, hozzátéve: az új készülék hozzájárul ahhoz, hogy továbbra is magas színvonalú ellátást nyújtson a klinika.

RS46670_KA-20160310-IMG_7690-scrDr. Szász Károly kancellár beszédében elmondta, 2013-ban merült fel a gondolat, hogy lecseréljék az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika röntgenkészülékét. A 2015-ös KEOP pályázatnak köszönhetően több mint 130 millió forint értékű beruházás jött létre a klinikán, ennek keretében üzembe állították az Agfa DX-D 800 digitális röntgenkészüléket. A kancellár megköszönte mindenkinek a segítséget, akik a pályázat lebonyolításában részt vettek. Kiemelte, hogy a gép energiahatékony, felvételi üzemmódban 19 százalék, átvilágító üzemmódban 34 százalék a megtakarítás. Hozzátette, a korábban a klinika rendelkezésére bocsájtott 25 millió forintos keret, amiből a régi röntgengép cseréjét nem lehetett megvalósítani, továbbra is rendelkezésre áll, a tervek szerint sterilizáló gép vásárlására fordítják majd.

RS46663_KA-20160310-IMG_7725-scrDr. Szél Ágoston rektor köszöntőjében arról beszélt, fiatalkorában amatőr fotósként maga hívta elő a képeit, és nosztalgiával tekint vissza a hagyományos előhívás technikájára, amit a digitalizáció szinte teljesen felváltott. A röntgenképek készítésénél azonban a digitális technológia hatalmas előny, és bizonyára senki nem kívánja vissza azokat az időket, amikor a röntgenképeket elő kellett hívni – fogalmazott. Gratulált dr. Szabó Attilának ahhoz, hogy igazgatóként az elmúlt időszakban nagy lendülettel és eredményesen dolgozott a klinika fejlesztésén.

RS46657_KA-20160310-IMG_7740-scrA klinika igazgatója néhány számmal érzékeltette az átadás jelentőségét: mint elmondta, a 177 éves I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a negyedik ilyen intézmény volt a világon, jelenleg évente 60 ezer járó- és 8 ezer fekvőbeteget kezelnek itt. Elmondta azt is, hogy a legfrissebb adatok alapján 4,1 ezrelék a csecsemőhalandóság aránya Magyarországon, amivel Európa középmezőnyének az első részében vagyunk. Kiemelte, hogy ehhez az eredményhez a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyászati klinikáinak munkája is hozzájárul. Fontosnak tartja, hogy a gyermekradiológia, a gyermekellátáshoz tartozó laboratórium és más kiegészítő szolgáltatások egy egységben, együtt tudnak működni a klinikán, ezzel hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózisokat kapják az orvosok.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.