Varjasi Tamás iparművész kiállításának megnyitóját tartották a Semmelweis Szalonban. A bemutatott művek központi témája a női test volt, mely hol idealizált, hol nyersebb feldolgozásban jeleníti meg a művész vízióját. A festőként, ipar- és képzőművészként, szobrászként és zenészként is tevékeny alkotó pályájáról és a különféle művészeti ágakhoz való viszonyáról is beszélt.  Hivatásáról úgy fogalmazott: „Szerencsém van, mert a munkámban azt csinálom, amit szeretek.”

RS46215_KA-20160225-IMG_6134-scrDr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes köszöntőjében azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy a Semmelweis Szalonban köszöntheti Varjasi Tamást. Arról beszélt, az a csoda, amit a művészek adnak nekünk, minden embernek a pozitív oldalát hozza elő. Felidézte azt is: megkérdezte Varjasi Tamástól, hogyan lehet valakiből művész, mire ő azt válaszolta, sok tanulással és gyakorlással, ami a rektorhelyettes szerint az orvosi hivatásra is igaz. Hozzátette: azért is különleges az este, mert a művész a saját zenekarával is a közönség elé lép.

A beszélgetés moderátora, Feledy Balázs művészeti író úgy fogalmazott, a Semmelweis Szalon évek óta a magyar értelmiség izgalmas és egyedülálló találkozóhelye, aminek sajátossága a hely maga: a Szalon a magyar kortárs művészet meghatározó kiállító helye lett. Elmondta, hogy az este azért is egyedülálló, mert szakítva a hagyományokkal nem klasszikus zene, hanem rock and roll hangzik fel a beszélgetés szüneteiben. Ami még ennél is különlegesebb, hogy maga a képzőművész fog játszani a zenekarával – tette hozzá.

RS46211_KA-20160225-IMG_6150-scrVarjasi Tamás úgy fogalmazott, a zenével édesapja hatására került közeli kapcsolatba, aki tánctanár volt – a tánctól pedig elválaszthatatlan a zene. Mint mondta, már kiskorától kezdve „manuális” ember volt, mindig is alkotni akart valamit. Visszaemlékezett arra, amikor a Mecsekben kirándult szüleivel, már akkor is egy fa tobozából próbált kialakítani valamilyen egyedi tárgyat.

Feledy Balázs kitért arra, hogy a Rákóczi Gimnázium egy különleges helyszín volt, ugyanis Varjasi Tamás több, később ismertté vált zenésszel együtt járt ide, (például a Tolcsvay fivérekkel és Benkő Dániellel). Az iparművész visszaemlékezett, hogy akkor indultak be az olyan klasszikus rock zenekarok, mint a Beatles, ami nagy hatással volt rájuk.

RS46224_KA-20160225-IMG_6116-scrEzután Varjasi Tamás a képzőművészethez fűzdő viszonyáról beszélt. Mint mondta, azért akart megtanulni szobrot csinálni, hogy valamilyen formában kifejezze a benne rejlő gondolatokat.

Varjasi Tamás a művészeti tevékenységen túl restaurátori munkákat is vállal. Nevéhez fűződik többek között a Pannonhalmi Apátság székgarnitúrájának felújítása.

Feledy Balázs a festészet oldaláról is bemutatta a művészt: képei nagyrészt bőrből készültek, amibe belenyomja a mintát és utána viszi fel magát a festéket a műalkotásra. A bőrfestményekre nem jellemző semmilyen központi téma, mindig az alkotó hangulata határozza meg, milyen festmény készül. A grafikáknak viszont van központi témája, ez az Ady-versek világa.

RS46206_KA-20160225-IMG_6169-scr„Szerencsém van, mert a munkámban azt csinálom, amit szeretek” – mondta zárásul Varjasi Tamás.

Az esten a művész zenekarával, a Kontúrok nevű együttessel rock and roll slágereket adott elő.

A kiállítás – előzetes bejelentkezés után – 2016. március 18-ig tekinthető meg. Kapcsolattartó: Fekete-Zán Tímea, telefonszám: 06-20-825-9747.

Németh Ákos, Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.