Egyebek mellett kiemelt külföldi egyetemekkel való kapcsolattartásért, valamint a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelmi medicina területét érintő hazai és nemzetközi együttműködésekért, képzésekért felel dr. Gál János, akit 2015. október 1-jével nevezett ki külügyi és stratégiai rektori biztossá dr. Szél Ágoston. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója azt hangsúlyozta, a külföldi egyetemekkel való együttműködésekből adódó lehetőségek segíthetnek a munkatársak motiválásában, megtartásában. A honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem medicina erősítése, a hallgatók és az orvosok ilyen irányú képzése pedig a megváltozott környezet – katasztrófahelyzetek, terrorfenyegetettség gyakoribbá válása – miatt elengedhetetlen. 

RS43113_KA-20160112-IMG_0085-scr_1Dr. Gál János rektori biztosként elsősorban a korábbi, általános és klinikai rektorhelyettesi munkája során kiépített együttműködések folytatásáért, fejlesztéséért felelős. Fontos feladatának tartja az együttműködések további erősítését azokkal a kiemelt külföldi egyetemekkel, melyekhez – köszönhetően annak, hogy korábban az Egyesült Királyságban dolgozott – személyes kapcsolatok is fűzik. Az Oxford Egyetemmel és az Imperial College Londonnal folyamatban van egy együttműködési megállapodás aláírása, de tárgyalások zajlanak a moszkvai Lomonoszov Egyetemmel is. A rektori biztos szerint az ilyen megállapodásokkal az orvosok és a szakdolgozók elvándorlását is csökkenteni lehet. „Ha a kollégák ki tudnak menni külföldre gyakorlatra, tapasztalatszerzésre, az környezeti változást is jelent számukra, bővítik a tudásukat, anyagilag is jól járnak, de vissza is jönnek hozzánk” – fejtette ki. Mint mondta, célja, hogy ne csak az AITK-hoz tartozó szakmák élhessenek ezzel a lehetőséggel, hanem szélesebb kört is érintsen. Rektori biztosként szeretné összehangolni a többi klinika ilyen irányú törekvéseit is.

Emellett a NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központtal (NATO KEKK) való stratégiai kooperációban is dr. Gál János képviseli rektori biztosként az egyetemet. Ez az együttműködés egyfajta pilot-programként 2011-ben kezdődött, Európában ez volt az első példa egy civil, egészségügyi területen működő egyetem és a katonai szervezet közötti együttműködésre. A rektori biztos elmondta: a közelmúltban felkérést kapott a NATO-KEKK-től, hogy más egyetemek tekintetében is segítse a NATO és a civil képzőhelyek közötti együttműködések szélesítését. Meg kell találni a közös pontokat, kutatási területeket, melyek a civil és a katonai oldal számára is érdekesek – jegyezte meg.  

Dr. Gál János koordinálja továbbra is a Honvédelmi Minisztériummal, Belügyminisztériummal, Terrorelhárítási Központtal közös projekteket, ez – mint megjegyezte – részben abból is adódik, hogy a korábban is általa vezetett Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszék az AITK-hoz került tanszéki csoportként.

RS43122_KA-20160112-IMG_0024-scr_1A rektori biztos kiemelte, a környezeti változások – így a katasztrófahelyzetek és a terrorveszély növekedése – miatt új kihívás előtt áll az egészségügy is, és nagyon kevés olyan jól képzett szakember van, aki tudja, miként kell dolgozni válsághelyzetben. Ennek nemcsak a kiépítendő kapcsolatokra, hanem az oktatásra és továbbképzésre is hatással kell lennie. A NATO-val való sikeres együttműködés nyomán a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium is felkérte az egyetemet, hogy vegyen részt a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem medicina oktatásának fejlesztésében, megújításában. Ennek keretében dr. Gál János meghívást kapott a minisztérium által koordinált katasztrófamedicina-stratégia kidolgozását végző csapatba.

A NATO-hoz hasonlóan a Terrorelhárítási Központtal is elsősorban a szimulációs oktatás terén működik együtt a Semmelweis Egyetem, mint azt a rektori biztos elmondta: jelenleg a második közös nemzetközi tanfolyamukra készülnek, március végén pedig a SIASTOK  (Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai és Sürgősségi Továbbképző Orvoskongresszus) keretében – mely 2016. március 31-április 2. között lesz – 100 medikus gyakorolhatja, hogy terror-, illetve katasztrófahelyzetben miként kell biztosítani az egészségügyi ellátást.

Dr. Gál János a rektori vezetésből dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettessel dolgozik szoros együttműködésben.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.