Immár 15. alkalommal rendezték meg a Családorvos Kutatók Országos Szervezete (CSAKOSZ) kongresszusát a Semmelweis Egyetem társszervezésében. Több mint kétszáz szakember vett részt a háromnapos rendezvényen, amelyen összesen 42 tudományos előadás hangzott el a családorvoslás aktuális kérdéseiről. A kongresszus fő témája a prevenció volt, de a családorvoslás aktuális hazai és európai helyzete mellett a többi között a hipertónia, a kardiovaszkuláris betegségek és az obstruktív alvási apnoé szindróma kapcsán is többen tartottak előadást.

RS46191_KA-20160225-IMG_5888-scr (1)Dr. Kalabay László, a Családorvosi Tanszék vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, a 15. kongresszus kicsit jubileumi alkalom is. Mint mondta, egyre több közlemény érkezik, évről évre egyre több fiatal tart a kongresszuson tudományos előadást. Sok értékes munka születik mind a hazai megmérettetésben, mind nemzetközi publikációk formájában – mondta el. Kiemelte a szombati napon megrendezett nemzetközi blokk jelentőségét.

RS46184_KA-20160225-IMG_5909-scrA megnyitón dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja úgy fogalmazott, ez a rendezvény is azt bizonyítja, hogy bár a családorvosokról az emberek többségének az alapellátás jut eszébe, fontos kutatói és oktatói munkát is végeznek. Mint mondta, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszéke az ÁOK munkájában komoly szerepet játszik, már csak azért is, mert az elsőéves orvostanhallgatók első klinikai gyakorlatát a Bevezetés a klinikumba tantárgy keretei között ez a tanszék szervezi. Mint kiemelte, hangsúlyozni kell a családorvosok által végzett kutatásokat, hiszen a kórházi körülmények között beállított terápiák és az így végzett vizsgálatok nem ugyanúgy működnek nem kórházi körülmények között. Azt is kiemelte, hogy az utóbbi időben kezdenek előtérbe kerülni azok a szcientometriai vizsgáló módszerek, amelyek az egyes tudományterületeket saját mércéjükkel, saját kontextusukban értékelik, így a kisebb – de nem kevésbé jelentős –területeken végzett kutatások elismerése magasabb lehet. Végül arról is szólt, hogy a kongresszus fő témája a prevenció: mint mondta, ezen a területen a családorvosoknak kiemelt szerepük van, ezért ha érdemleges és hatékony megelőző tevékenységet akarunk végezni, a családorvosoknak ebben kiemelt helyet kell biztosítani.

Dr. Rurik Imre egyetemi tanár, a CSAKOSZ elnöke kiemelte, a kongresszus kiváló lehetőséget ad a szakmai fejlődésre. Elmondta, nagy eredménynek tartja, hogy az utóbbi 15 évben egyre magasabb azoknak a száma, akik alapellátási munkák mellett tudományos fokozatot szereztek, immár a húszhoz közelít. A kongresszus feladata nemcsak az, hogy színvonalas előadások hangozzanak el, de a szervezet utánpótlását is fel kell építeni, nemcsak a napi praxisban, hanem tudományos szinten is – jegyezte meg.

Dr. Hajnal Ferenc egyetemi tanár, a Szakmai Kollégium Háziorvosi Tagozatának elnöke egyebek mellett felhívta a figyelmet az ismeretek folyamatos átadásának szükségességére, mint mondta, a fókusz többnyire a jövő kialakításán és az utódok képzésén volt az elmúlt 15 év konferenciáin.

RS46165_KA-20160225-IMG_5976-scrA köszöntők után átadták a CSAKOSZ díjait: a családorvos kutatók legmagasabb szintű elismerését, az életműdíjat dr. Sirák András, velencei háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének oktatója vehette át. A díjazottat dr. Rinfel József, a CSAKOSZ titkára méltatta.

Az alapellátásban végzett kutatások rangos nemzetközi folyóiratokban való publikálásáért járó díjat dr. Eőry Ajándék, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanársegédje és dr. Kolozsvári László, a Debreceni Egyetem tanársegédje kapta. A legjobb családorvosi témájú TDK-munkáért járó díjat Szűcs Alexandra hatodéves orvostanhallgatónak ítélték oda.

RS46172_KA-20160225-IMG_5956-scrA kongresszus két nyitóelőadását dr. Perczel-Forintos Dóra, a Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője Korszerű szuicid prevenciós módszerek az alapellátásban címmel, valamint dr. Falus András Prevenció: az életmód mint epigenetikai tényező címmel tartotta. A szombati napon a nemzetközi blokk keretében meghívott előadóként a Háziorvosok Világszervezetének elnökhelyettese, az Európai Családorvos-kutatók Hálózatának jelenlegi és korábbi elnöke, valamint a bécsi Népegészségügyi Tanszék igazgatója is előadást tartott. Az oktatói blokkban a rezidensek oktatásáról, az OSAS-blokkban az obstruktív alvási apnoé szindrómáról hangzottak el előadások, két blokk előadásai is a hipertóniával és kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott, a rezidensi blokkban pedig a magyar orvosképző egyetemek rezidensei a háziorvostan szakorvosképzés helyzetéről, a praxisvásárlásról és a pályaelhagyás megelőzéséről tanácskoztak.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

10kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.