Több személyi kérdésről, a 2016-os Semmelweis Symposium rendezési jogának odaítéléséről és a Nukleáris Medicina Tanszék két telephelyének összevonásáról is döntött februári ülésén a Szenátus, melynek ülését dr. Szél Ágoston rektor távollétében dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes vezette. A testület szóbeli tájékoztatást kapott az informatikai biztonsági szabályzatról is. A szenátorok az ülés elején egy perces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt dr. Stampf Györgyről, a Gyógyszerészeti Intézet nyugalmazott egyetemi docenséről.

A Semmelweis Egyetem Szenátusa – a Doktori Tanács (DT) határozata alapján – támogatta dr. Rigó János egyetemi tanár megbízását a DT elnökhelyettesi posztjára. Döntött a testület az Egyetemi Tudományos Tanács személyi összetételének módosításáról is, melynek értelmében az Egészségtudományi Kar által delegált új tag Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella lesz.

Egyhangúlag támogatták a szenátorok a 2016-os Semmelweis Symposium rendezési jogára onkohematológia témakörben beérkezett pályázatot. Eszerint az idei szimpóziumot közösen szervezi az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika, valamint a III. Sz. Belgyógyászati Klinika Csontvelő-transzplantációs Tanszéki Csoportja.

Jóváhagyta a Szenátus az idei évre meghirdetett négy egyetemi tanári álláshelyre beérkezett pályázatot. Egyetemi tanár lesz a III. Sz. Belgyógyászati Klinika Reumatológiai és Fizioterápiás Tanszéki Csoportnál dr. Kiss Emese Virág, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán dr. Tamás László, az Orvosi Mikrobiológiai Intézetben dr. Szabó Dóra, az Egészségfejlesztési és Klinikai Módszertani Intézet, Családgondozási Módszertani Tanszéken dr. Szabó László.

Támogatta a testület dr. Benyó Zoltán megbízását a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet igazgatói posztjára.

Határozat született két soron kívüli egyetemi docensi álláshely létrehozásáról a Pulmonológiai Klinikán és az I. Sz. Sebészeti Klinikán, míg az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben egy tudományos főmunkatársi álláshely jöhet létre. Döntött a Szenátus két Pro Universitate Díj adományozásáról az Általános Orvostudományi Kar felterjesztése alapján.

Jóváhagyta a testület a Doktorandusz Önkormányzat Alapszabály módosítását, mely az eredményesebb és gyorsabb működés érdekében, az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján vált szükségessé. Határoztak a Nukleáris Medicina Tanszék két telephelyének összevonásáról. Ennek legfontosabb előnye az előterjesztés szerint az, hogy a humánerőforrás és az eszközök centralizációjával megteremtődik a lehetőség a PET-CT ellátás és kutatás elindulására az egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve.

Elfogadták az ülésen a köztársasági ösztöndíj pályázat eljárásrendjéről szóló szabályzatot, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzat kollégiumi szervezeti változások miatt szükséges módosítását. Utóbbit az teszi indokolttá, hogy 2016. január 1-jétől közös fenntartás alatt működik az egyetem valamennyi kollégiuma.

Az ülés végén a Szenátus szóbeli tájékoztatás keretében kapott összefoglalót az informatikai biztonsági szabályzatról. Mint dr. Szász Károly kancellár kiemelte: fontos, hogy a szabályzat az egyetem életében aktívan és elkerülhetetlenül alkalmazható legyen. Dr. Bíró Zoltán, a kancellár informatikai tanácsadója tájékoztatójában úgy fogalmazott: paradigmaváltást hoz az új szabályzat az informatikai biztonság területén. Mint mondta, több éves folyamat szükséges ahhoz, hogy az egyetem megfeleljen a biztonsági követelményeknek. Az idei évben a szervezeti, szabályozásbeli alapok megteremtése és az oktatás lesz a fókuszban, a költségvetésre csak 2017-ben és 2018-ban lesz kihatása, mikor megtörténnek a műszaki beruházások. A szabályzat készítése során a kockázatarányos védelem elvét tartották szem előtt, a kockázatelemzés végére pedig egy informatikai vagyonleltár is elkészül. A szabályzat előrevetíti egy informatikai biztonsági fórum létrehozását a kancellár vezetésével.  

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.