IMG_6502Közel 400 hallgató és több mint 30 előadó és vendég vett részt a február végén tartott, háromnapos VII. Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozóján és Gyógyszerészbörzén, ahol a résztvevők megismerkedtek a szakma különböző irányzataival, segítséget kaptak a diploma utáni orientációt illetően és tovább mélyítették a különböző egyetemek  gyógyszerészhallgatói közti baráti viszonyt. Az esemény csúcspontja a szombat este tartott gála volt.

Az orvosképző egyetemek magyar nyelvű képzésein tanuló gyógyszerészhallgatók egyik legjelentősebb eseménye az évente megrendezett Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója és Gyógyszerészbörze. A rendezvénynek minden évben más várost ad otthont, szervezője minden évben a helyi hallgatói önkormányzat és a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete, azaz a HuPSA. Az idén VII. alkalommal, 2016. február 19-21. között tartott találkozó házigazdája ezúttal a budapesti Semmelweis Egyetem volt. A színvonalas szakmai programot a hazai gyógyszerészet legjobbjai biztosították. Az eseményt közel 400 érdeklődő részvételével tartották.

IMG_6340A programsorozat pénteken vette kezdetét egy esti partival. Itt a vidéki hallgatók megismerkedhettek a további résztvevőkkel, illetve üdvözölhették rég látott ismerőseiket. Az összejövetel különlegessége a résztvevők által viselt fehér laborköpeny volt, mellyel a gyógyszerészhallgatók elhivatottságukat demonstrálták a tanulmányaik és a szakma iránt.

A találkozót dr. Zelkó Romána, a Semmelweis Egyetem dékánja nyitotta meg, majd beszédet mondott az esemény két főszervezője, dr. Kocsis Janka, a HuPSA elnöke, illetve Pálla Tamás, az egyetemi HÖK elnöke is. Mindketten kiemelték, hogy milyen fontos a rendezvény szakmai oldala, hiszen itt olyan információkkal találkoznak a hallgatók, ami támpontot ad diploma utáni orientációjukhoz, képet kapnak a gyógyszerészet jelenéről, illetve jövőjéről, így segítve elő a későbbi felelősségteljes döntést saját elhelyezkedésüket illetően. Ezen felül hangsúlyozták, hogy a rendezvény megszervezése a HuPSA és a HÖK összefogásával valósult meg.

Az ünnepélyes megnyitót követő előadások során a szakma képviselői igyekeztek széleskörű ismeretet adni hallgatóiknak saját területükről. Elsőként dr. Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója beszélt a hazai gyógyszergyártásról, a gyógyszerészek iparban betöltött szerepéről. Őt dr. Süle András, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Kórházi-Klinikai területi szervezetének elnöke követte, aki a kórházi gyógyszerész feladatairól és lehetőségeiről nyújtott átfogó képet. Ezután dr. Gál Georgina előadása következett, aki a gyógyszerészeknek a gyógyszer-nagykereskedelemben betöltött szerepét mutatta be. A délelőtt záróelőadásaként dr. Mészáros Márta, a Magyar Gyógyszertörzskönyvezők Társasága Farmakovigilancia munkacsoportjának vezetője avatott be a gyógyszertörzskönyvezés és a biztonságos gyógyszeralkalmazás rejtelmeibe.

A plenáris előadások után két workshop sáv következett, ahol kisebb létszámú hallgatóság nyerhetett betekintést egy-egy specifikus témába. A nap folyamán előadást tartottak többek között a Magyar Étrendkiegészítők Szövetségének, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaságnak, a Magyar Gyógyszerészi Kamarának, illetve a Magyarországi Gyógyszertörzskönyvezők Társaságának képviselői. A szakmai előadásokat tréningek színesítették, melyek a jelentkezők személyes kompetenciáinak fejlesztését célozták meg többek között a konfliktuskezelés, az angol nyelvű „time management” vagy a „public speaking” területén.

A workshop szekciók programjaival párhuzamosan az érdeklődők részt vehettek egy gyárlátogatáson az Egis Gyógyszergyár Zrt. budapesti üzemében, ahol személyesen is megtapasztalhatták, ami a korábbi előadásokon már elhangzott a hazai gyógyszergyártással kapcsolatban.

A szombati nap során két kerekasztal-beszélgetést is rendeztek. Az első az egyetemek elvégzése során teljesítendő nyári gyakorlatok témáját járta körül három egyetem, illetve a szakmai és a hallgatói szervezetek vezetőinek részvételével. A megbeszélés során nyilvánvalóvá vált, hogy mindegyik fél szükségesnek tartja egy olyan rendszer felállítását, melyhez mind az egyetemi, mind a hallgatói, mind a szakmai oldal hozzászólhat, ám ennek megszervezéséhez rengeteg munka és további egyeztetések szükségesek. A második beszélgetés az orvosképző egyetemek különböző karain működő hallgatói egyesületek mélyebb együttműködését szándékozott megalapozni. A meghívott vendégek közt ott voltak a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének, a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének, illetve a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesületének vezetői. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a szorosabb kooperáció a szervezetek között elengedhetetlen, ezért a későbbiekben számos közös program létrehozását tervezik.

Az előadások, illetve a workshopok szüneteiben szakmai kiállítás is várta az érdeklődőket, ahol több ipari és szakmai szervezet képviseltette magát, lehetőséget nyújtva arra, hogy a hallgatók személyesen tegyék fel kérdéseiket, és első kézből, hiteles forrásból kapjanak rá választ.

Az idei találkozó egyik újítása volt, hogy külföldi egyetemek hallgatói szervezeteinek képviselői is meghívást kaptak, illetve külföldi hallgatók számára is nyitva állt a lehetőség a jelentkezésre. Ők a workshopok között speciális angol nyelvű képességfejlesztő tréningeken vehettek részt. Vasárnap délelőtt az érdeklődők bepillantást nyerhettek a HuPSA működésébe: ekkor zajlott a szervezet éves közgyűlése, melynek során megválasztották az új vezetőséget. A közgyűlés résztvevői meghallgatták a jelenlegi vezetőségi tagok éves beszámolóit, a leköszönő tagok búcsúbeszédeit, valamint a jelöltek választási programjait, majd ezeket értékelve szavaztak a választáson indult jelöltekre. A közgyűlés végén az új elnök, Vértessy Dániel köszöntette a megalakult teamet.

Birinyi Dóra
Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (HuPSA)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.