A Kutatói Szalon nem elitklub, hanem egy nyitott tudományos program – hangsúlyozta dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes annak kapcsán, hogy a rendezvénysorozat idei első félévének programjairól beszélt honlapunknak.

RS44384_KA-20160204-KA__1424-scrAz idei félév első Kutatói Szalonjának házigazdája dr. Ferdinandy Péter, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója volt. Meghívottja, dr. Rainer Schulz, a giesseni Justus-Liebig Egyetem Élettani Intézetének vezetője tartott két előadást. Mint azt dr. Ferdinandy Péter megnyitójában kiemelte: intézete régóta több projektben is együttműködik a giesseni egyetemmel és dr. Rainer Schulz-cal. A résztvevők hallhattak a hypoxiás nitrát-nitrit-NO útvonalról a kardiovaszkuláris rendszerben, valamint a jobb szívfél-elégtelenségről pulmonális hipertóniában, s ezen belül is a mitokondrium jelentőségéről.

RS33379_KA-20150715-IMG_3020-scrDr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes elmondta: a következő rendezvényen a Semmelweis Egyetem egyik legfontosabb stratégiai partnere, a hamburgi Asklepios Campus lesz a vendég és egyebek mellett a két intézmény tudományos együttműködésének eredményeiről szólnak majd az előadások. A bevezető előadást dr. Karl Jürgen Oldhafer, a sebészeti klinika vezetője (Head of Department of Surgery, Asklepios Hospital Barmbek, Asklepios Campus Hamburg of Semmelweis University) tartja, majd dr. Andrea Morgner-Miehlke, az Asklepios klinikai kutatásvezetője (Head of Asklepios proresearch) beszél. Végül dr. Siegbert Faiss, a gasztroenterológiai és intervenciós endoszkópos klinika irányítója (Head of Deptartment of Gastroenterology and Interventional Endoscopy) zárja a tudományos programot.

Dr. Bagdy György kitért arra, a többi tavaszi Kutatói Szalon is érdekes programokat tartogat. Áprilisban az MR Kutató Központ közreműködésével az agyi képalkotásban elért eredmények kerülnek terítékre. A program aktualitását a KEOP pályázat keretében nemrég megújult MR készülék adja.

RS44375_KA-20160204-KA__1452-scrVárhatóan májusban valósul meg dr. Réthelyi Miklós rector emeritus szervezésében a Huxley-est. Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnökének tájékoztatása szerint, kapcsolódva az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szakbizottsága alapításának 70. évfordulójához, három előadásban emlékeznek meg Julian Huxley, zoológus professzor, az UNESCO Közgyűlés alapító elnökéről, testvéréről, Aldous Huxley világhírű íróról, a Szép új világ szerzőjéről, valamint féltestvérükről, Andrew Huxley Nobel-díjas élettan professzorról, az izomműködés felismerőjéről.

Hozzátette: a Huxley ősök vonala Charles Darwin felé vezet, anyai ágon Thomas Arnold a rugby-t elindító iskola alapító-igazgatója volt.

Június 9-én csütörtökön három neves professzor, a manchesteri Bill Deakin, a würzburgi K. Peter Lesch és az észt Jaanus Harro lesz a Kutatói Szalon vendége, akik stresszről és molekuláris módszerekkel is követhető gyakran nem várt következményeiről számolnak be. Előadásaik során az adott országra jellemző tudományfinanszírozási kérdésekre is kitérnek.

A tudományos rektorhelyettes elmondta: hiányolja a fiatalokat a Kutatói Szalon rendezvényeiről és szeretné, ha többen vennének részt a programokon. Véleménye szerint ez nagyon hasznos lehet számukra, hiszen láthatják, hogyan lehet igazán érdekesen és jól előadni, valamint védett környezetben gyakorolhatják azt, miként lehet bekapcsolódni egy tudományos vitába. Megismerkedhetnek az egyetem szempontjából kiemelten fontos területekkel is – tette hozzá.

Szavai szerint a Kutató Szalon az egyetem tudományos fóruma, ahol a tudományos életben alapvetően fontos információk is napirendre kerülnek. Emlékeztetett arra, hogy ilyen volt például a tavaly őszi, tudománymetriáról tartott rendezvény, ahol olyan hasznos információkról tartottak előadást, melyek minden PhD-hallgatót és minden kutatót érintenek.

Dr. Bagdy György az őszre tervezett programok közül kiemelte a Semmelweis Egyetem kutatási teljesítményéről szóló Kutatói Szalont. A rendezvényen többféle összehasonlításban vizsgálják majd a hazai egyetemek tudományos eredményeit, illetve beszélnek egyebek mellett egyetemünk intézeteinek és klinikáinak grant szerző tevékenységéről és a megszerzett támogatások hasznosításáról. Ezzel összefüggésben az egyetem legsikeresebb fiatal kutatóiról is szó lesz.

„Kutatói Szalon nem elitklub, hanem nyitott tudományos program. Várjuk a rendezvényre az intézetvezetők mellett az oktatókat és a PhD-hallgatókat is” – hangsúlyozta dr. Bagdy György.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.