Dr. Stampf György

(1938-2016)

2016 február 4-én elhunyt Stampf György a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének nyugalmazott egyetemi docense, a Gyógyszerésztudományi Kar több cikluson át volt dékánhelyettese.

Halálával egy emberi értékekben is egyedülálló Tanár távozott, aki nemcsak szakmai ismeretek átadására törekedett, hanem a hivatás szeretetét sugározta, nagy alázattal, jóindulattal és töretlen segíteni akarással. Tudását és tapasztalatát mindig fáradhatatlan lelkesedéssel és örömmel osztotta meg diákjai, illetve munkatársaival.

Egyetemi tanulmányait 1964-ben fejezte be a Budapesti Orvostudományi Egyetemen és gyakorlatilag a diploma megszerzése óta az Egyetem Gyógyszerészeti Intézetében dolgozott.

Kutatási területe a parenterális gyógyszerformákra, liofilizátumokra és a gyógyszeres aeroszolokra terjedt ki. 1969-ben nyerte el az egyetemi doktori fokozatot, 1981-ben védte meg kandidátusi értekezését és 1995-ben habilitált a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.

A Gyógyszertechnológia tantárgy oktatásában minden szinten részt vett; tantermi előadásokat tartott, laboratóriumi gyakorlatokat vezetett, szigorlatoztatott és tagja volt a Záróvizsga Bizottságnak. Szerzője számos egyetemi jegyzetnek. Kétkötetes jegyzetet írt Állatgyógyászati ismeretek címen, az Állatgyógyászat című szabadon választható kötelező tárgyhoz, amelynek mind a mai napig előadója volt. Társszerzője a Formuale Normales Veterinariae és a „Kutyabarátok könyve” műveknek is.

Jelentős közéleti tevékenységet végzett. Kiemelendő, hogy a dr. Mozsonyi Sándor Alapítvány kuratóriumának elnökeként a tehetséges gyógyszerész-hallgatók, doktoranduszok, fiatal oktatók támogatását igazi missziónak tekintette. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Tudományos Bíráló Bizottságának elnöke, az Ipari Szakmai Kollégium titkára is volt. Harminc éven át tevékenykedett a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógyszertechnológiai Szakosztály vezetőségében, ahol dr. Küttel Dezső irányítása mellett a titkári teendőket is ellátta több éven át.

Eredményeit és munkásságát számos elnyert kitüntetés fémjelzi: Pro Pharmaciae, Spergely Béla Emlékérem, Hintz György Emlékérem, Societas Pharmaciae Hungarica Emlékérem, Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő, Tantus Amor Operis Pharmaciae.

Érdeklődése igen széleskörű volt. Csaknem minden jelentős színházi előadáson és komolyzenei eseményen lehetett vele találkozni. Rajongott az operaelőadásokért, egy-egy kvalitásos előadásra mindig felhívta a figyelmünket, átküldte a felvételeket, hogy hallgassuk meg.

Stampf György személyében nagy műveltséggel és szakmai tudással rendelkező, érzékeny és felelős kollégát vesztett Karunk, akinek segítőkészségére, illetve tanácsaira mindig lehetett számítani.

Tanár Úr, kedves Gyuri! Elmentél, de tovább élsz bennünk, ahogy Juhász Gyula írja, ”csöndesen még, hiszen hazánk nekünk a végtelenség”.

Dr. Antal István                                                                                dr. Zelkó Romána
a Gyógyszerészeti Intézet igazgatója                                                           dékán
dékánhelyettes

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.