Modern ultrahang berendezést kapott a II. Sz. Belgyógyászati Klinika. A dr. Szél Ágoston rektor által átadott új készülék az AbbVie Kft. adományaként került klinikára. A csúcskategóriás berendezéssel olyan vizsgálatokat is el tudnak majd végezni, melyekre eddig nem volt lehetőség.

RS44246_KA-20160203-IMG_4089-scrAz átadóünnepségen dr. Tóth Miklós, a klinika megbízott igazgatója köszönte meg a gyógyszercégnek a nagy értékű adományt. Beszédében a rektor kiemelte: az egészségügy mostani helyzetében ez a felajánlás különösen örömteli. Az igazgató hozzátette: a készüléket gyártó cég a szokásos egyéves garanciát még egy évvel kiterjesztette, ami szintén nagy segítség a klinikának.

Dr. Jakab Zsuzsanna főorvos, a radiológiai és az ultrahang részleg vezetője honlapunknak elmondta: az adomány egy kétdimenziós color-doppleres csúcskategóriás digitális ultrahang készülék. Tájékoztatása szerint az új berendezéssel olyan vizsgálatokat is el tudnak majd végezni, melyekre eddig nem volt lehetőség. Példaként említette, hogy tartalmaz a szöveti vérátáramlás nagyfelbontású vizsgálatára képes speciális szoftvert, amely az egészen apró erekben is meg tudja jeleníteni az áramlást.

RS44244_KA-20160203-IMG_4096-scrKiemelte: a készülék olyan speciális szoftverekkel is rendelkezik, amelyek még viszonylag kevés helyen hozzáférhetők az országban. Alkalmas a kontrasztanyagos képalkotásra, mely segítségével a parenchymás szervek – elsősorban a máj – gócos folyamatai biztonságosabban kimutathatók és diagnosztizálhatók. Az elasztográfiás szoftver pedig lehetővé teszi a különböző szervek –  elsősorban szintén a máj – rugalmasságának vizsgálatát, mérését, melynek a krónikus májbetegségek vizsgálatában van a legnagyobb jelentősége. Nagy előnye továbbá, hogy a gép saját maga – egy gombnyomással – beállítja a vizsgálathoz szükséges legoptimálisabb paramétereket, amivel sok időt spórolnak, mivel a többi készüléknél eddig ezt manuálisan kellett megtenni.

A főorvos emlékeztetett arra, hogy az ország egyik legnagyobb hepatológiai centruma a II. Sz. Belgyógyászati Klinikán működik, ezért nagyon sok krónikus májbeteget kezelnek, illetve gyakran küldenek hozzájuk más intézményekből  betegeket konzultációra vagy további vizsgálatokra. Az új ultrahangkészülékkel az elasztográfiás szoftver alkalmazásával sok esetben el lehet majd kerülni a fájdalmas májbiopsziát. A kontrasztanyagos képalkotással pedig CT/MR vizsgálatok válthatók ki – sorolta a további előnyöket.

Dr. Jakab Zsuzsanna megjegyezte: a lehető legjobbkor kapták a felajánlást, mivel a klinikán a legfiatalabb ultrahangkészülék is tíz éves.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.