2016. január 22-én, életének 85. évében elhunyt dr. Berkes László. Búcsúztatója február 5-én, 15 órakor a budapesti Jézus Szíve Templomban lesz. 

Dr. Berkes László a Biofizikai Intézet munkatársa volt, több mint három évtizeden keresztül tanulmányi felelőse és a FOK biofizika előadója.

2016-01-22_Berkes_Laszlo

Dr. Berkes László (1931-2016) halálára

Berkes_foto-border2016. január 22-én, életének 85. évében távozott el tőlünk kedves kollégánk, a Biofizikai Intézet nyugalmazott adjunktusa, dr. Berkes László. Róla el sem tudtuk képzelni azt, hogy az Intézet nélküle is létezhet. Valóban, több mint ötven éven keresztül dolgozott az Orvosi Fizikai (mai nevén Biofizikai) Intézetben. Ez alatt az idő alatt Berkes kollégánkat úgy ismertük meg, mint aki tiszteletreméltó alapossággal, nagy precizitással ismeri a fizika rejtelmeit, élvezi az ilyen természetű problémákat és lelkesen törekszik a megoldásukra. Azt tapasztaltuk, hogy hihetetlen segítőkészséggel fordult akár kollegáihoz, akár a hallgatósághoz, valahányszor szakmai kérdésekben problémánk/problémájuk akadt. Az egész intézet tanulmányi felelőseként ő tartotta karban az évközi beszámolók rendjét, a vizsgakérdéseket, és nagyon hasznosnak bizonyult kreativitása laboratóriumi gyakorlataink modernizálásában is.

Dr. Berkes László hosszú időn keresztül volt a biofizika tantárgy előadója a Fogorvostudományi Karon, ahol kezdetben dr. Turchányi György helyetteseként tartott órákat, majd idővel teljesen átvette az előadásokat. Ez utóbbi feladathoz szorosan kapcsolódik dr. Berkes László tananyag-építő aktivitása, amit jó pedagógiai érzékkel igyekezett tovább fejleszteni. A “Biofizika alapjai” című tankönyvünkben a negyedik kiadástól mindvégig, körülbelül 25 éven át ő volt a társszerzője az “Orvosi elektronika”, illetve “Bioelektronika” fejezeteknek mind a magyar, mind a német és az angol változatokban.

Halálával széles látókörű, alapos tudású, jó humorú kolléga távozott el, akinek emlékét szeretettel őrizzük. 

Dr. Rontó Györgyi
professor emerita 
Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.