RS43461_ka-20160126-IMG_1928-scrIdén harmadik alkalommal adtak át klinikai szakpszichológus diplomát a Klinikai Pszichológiai Tanszéken, amelyet az eskütételt követően huszonketten vehettek át. Az ünnepségen dr. Perczel-Forintos Dóra tanszékvezető kiemelte, hogy a végzett hallgatók a gyógyítás ősi foglalkozása mellett kötelezték el magukat, a szaktudásuk alapját olyan értékek jelentik, mint az empátia, az elfogadás, kongruencia és a másik felé való odafordulás.

Mint elmondta, bár a hallgatók képzésének hosszú folyamatából egy szakasz lezárult, azonban folyamatos fejlődés és megragadható lehetőségek állnak előttük a gyógyítás és prevenció területén. A szakma egyre elfogadottabb, egyre keresettebb, nemcsak a pszichiátria, hanem a szomatikus szakmákban is, mind a felnőtt, mind a gyermek ellátás területén. A szakterület az elmúlt 50-60 évben nagyszabású fejlődésen ment keresztül, amely az utóbbi 5-10 évben még nagyobb lendületet vett.

A tanszékvezető előrevetítette, hogy a klinikai szakpszichológusi ellátásra egyre nagyobb szükség lesz az alapellátás területén is, amely eddig csak egy két modellkísérlet erejéig volt érintett. Reményei szerint a megvalósult törvényi alapokat látható erősödés követi majd és szakmai döntéseket a kérdésben a betegek érdekei mentén hozzák majd meg. A feladat ellátásához szükséges kompetenciákat a Semmelweis Egyetem által nyújtott képzés során a most végzett hallgatók megszerezhették. 

RS43466_ka-20160126-IMG_1959-scr

A felnőtt és gyermek klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szakképzés időtartama négy év, és olyan integratív szemléletű, korszerű tudást kínál, amely magában foglalja a kognitív – viselkedésterápiás, pszichodinamikus és rendszerszemléletű pszichoterápiás megközelítést. A jelölteknek a képzési időszak alatt lehetőségük van a gyakorlatban megismerkedni a különféle alkalmazási területekkel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a képzés nagyon népszerű, közel háromszoros a túljelentkezés. 

Dr. Perczel-Forintos Dóra ismertette, hogy a huszonkét végzett hallgató közül kilencen  felnőtt, míg tizenhárman gyermek szakirányosként szerezték meg a diplomájukat. Örömét fejezte ki, hogy bár a szakma alapvetően a nők által dominált, a képzésben több férfi is részt vett. A szakvizsgákat jó eredménnyel zárták a jelöltek:  11 kiváló és 11 megfelelt eredmény született.

RS43489_ka-20160126-IMG_2018-scr

A tanszékvezető a pszichológusi identitásról szólva kifejtette, hogy a képzéssel párhuzamosan a szakmai kollégiumi munkában is lezárult egy négy és fél éves időszak, amely sok szakmai és kamarai kérdés megvitatását is jelentette. Ennek eredményeképp jött létre a Magyar Orvosi Kamara Klinikai Pszichológia Szekciója, amely véleménye szerint a klinikai szakpszichológiai területen a képzési kérdések mellett sokkal hatékonyabban tudja képviselni a betegellátási, klinikai érdekeket is.

Zárszóként dr. Perczel-Forintos Dóra aktív szerepvállalásra és szakmai összetartásra, a józan párbeszédek elősegítésére biztatta a végzetteket. Reményét fejezte ki, hogy a minőségi ellátás melletti elköteleződés fogja a praktizálásukat jellemezni. Az ünnepség végén a végzett hallgatók köszönetüket fejezték ki a tanszék oktatóinak, munkatársainak.

Sági Zenina
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.