tankadezsoDr. Tanka Dezső 1927. november 12-én született Szegeden. Már gimnazista korában a Szombathelyi Kórház kémiai laborjába és prosecturájára járhatott be. A nyári szüneteket, mint hallgató (1946-1952) Szombathelyen Romhányi György „magán egyetemén” töltötte, ahol a tudományos munkával és enzimhisztokémiával ismerkedett meg.

Majd együtt vizsgálják (erről a Romhányi jegyzőkönyvek tanúskodnak) a Mammakarcinoma es a Leiomyosarkoma Rhodanase aktivitását. Hús- és mákdarálóval dolgoztak – így homogenizálták, majd az enzim- aktivitást egy primitív spektrofotométerrel határozták meg. A CN-ionok a Thiosulfat-Cyanid-Sulfur-transferase (Rhodanase régi elnevezése) hatására SCN-ionokká alakulnak át, s így a Cyanid detoxikálódik. A kontrollszövetek enzimszintje illetve a myomák enzimszintje – szemben a leiomyosarkomával – magasabb enzimaktivitást mutattak.

1946-1952 között volt Budapesten egyetemi hallgató.1957-től 1994-ig az ORFI Morfológiai Osztályán dolgozott. Itt vált kutatási irányává az enzimhisztokémia és a reumapatológia.

35 évvel később Tanka Dezső a synovialis membránban, illetve a synovialis folyadékban a kontrollhoz képest a Rhodanase egy magasabb aktivitását mutatta ki. Az SCN-ionok aktiválják a kollagenaset, amely megmagyarázza a kötőszövetet destruáló folyamatot.

Több évtizeden keresztül vett részt a medikus- és a szövettani asszisztensnő képzésben.

Kiváló oktató volt, vele született jó előadói készséggel. Szívügye volt a jövő generáció szakembereinek képzése és továbbképzése az általuk választott pályára. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el.

Szellemisége, embersége és tisztessége nem távozott el vele, tovább adódik tanítványai által az őt követő nemzedéknek.

Makovitzky József (Heidelberg/Freiburg) és Sótonyi Péter (Budapest)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.