Nagy sikerrel zárult az év első napjaiban tartott tudományos rendezvény a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a Magyar Perinatológiai Társaság közös szervezésében, a klinika tantermében. 2016. január 4-5-én dr. Seri István kétnapos, kreditpontot érő továbbképző tanfolyamot tartott neonatológusok, kardiológusok, aneszteziológusok, valamint PhD-hallgatók számára.

1-Dr.Seri-Sidra1-14_1_1Seri professzor a New York-i Weill-Cornell Orvosegyetem gyermekgyógyász professzora, a neonatális hemodinamika világszerte elismert szakértője, közel 200 publikációja jelent meg a témában. A kétnapos továbbképző tanfolyam címe „Magzati és újszülöttkori hemodinamika” volt. A téma rendkívüli aktualitását az a körülmény is adja, hogy hazánkban továbbra is minden tizedik újszülött koraszülöttként érkezik a világra, körükben a hemodinamikai problémák előfordulása sokkal gyakoribb, mint érett újszülöttekben.

A kurzus megnyitóján dr. Szabó Attila klinikaigazgató és dr. Szabó Miklós, a NIC osztály vezetője köszöntötte a megjelenteket. A közel 80 regisztrált résztvevővel megtartott továbbképzésen az újszülöttkori keringési adaptáció áttekintését követően különféle kórállapotok, koraszülöttség, pulmonalis hypertonia és perinatális asphyxia során zajló keringési változásokról és ezek kezelési stratégiájáról esett szó. Kiemelt hangsúlyt kapott a késői köldökzsinór ellátás potenciálisan kedvező hatása, illetve a különféle inotrópiás szerek optimális alkalmazási algoritmusa neonatális hypotenzióban. A kurzus szüneteiben, a frissítők mellett élénk tudományos viták folytak, majd a kurzus végén tesztvizsga megírására is lehetőség nyílt. Tekintettel a a nagy érdeklődésre, dr. Seri István ígéretet tett, hogy 2016 második felében egy újabb továbbképző tanfolyamot tart majd az érdeklődőknek.

Forrás: I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.