Összesen közel 3,65 milliárd forintot nyert el 13 különböző típusú pályázat keretében a Semmelweis Egyetem 2015 első tizenegy hónapjában – mondta el dr. Farkas Lilla Mercédesz innovációs igazgató. Mint hozzátette, ezzel az egyetem nehéz pályázati helyzete ellenére sikerült szinten tartani, sőt, ugyanazon projekttípusok összehasonlításában mintegy 200 millió forinttal meghaladni a tavalyi eredményt.

42294_transform (1)Sikerrel indult egyebek mellett az egyetem az Európai Unió két nagy presztízsű programja keretében kiírt pályázaton (3rd Health, Horizon 2020 ERC alprogramja), melyekben a hazai orvosképzéssel foglalkozó egyetemek közül egyedül a Semmelweis vesz részt. Az ún. 3rd Health Programme keretében az Egészségügyi Menedzserképző Központ dr. Szócska Miklós vezetésével eHealth hálózat kiépítésén dolgozhat a konzorciumi tagok, illetve a hozzájuk tartozó intézmények közti megfelelő adatkommunikáció érdekében. A Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete dr. Molnár Mária Judit vezetésével a ritka betegségekkel foglalkozó Orphanet adatbázis kiépítését, továbbfejlesztését, illetve nemzeti nyelvekre való lefordítását kezdhette el. A European Research Council (ERC) pályázatán az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet nyert támogatást dr. Matolcsy András és dr. Sápi Zoltán vezetésével. A projekt a ráksejtek elburjánzásának megfékezésére koncentrál, gyógyszeres kezelés kifejlesztésén dolgoznak az Óbudai Egyetemmel közösen egy interdiszciplináris megközelítést alkalmazva, amely ötvözi a mérnöki matematika, a számítástechnika és az orvostudomány területén szerzett tudást.

RS39614_KA-20151127-IMG_4979-scr2015-ben összesen 1,3 milliárd forintot nyert a KEOP pályázaton az egyetem új, modern és energiatakarékos képalkotó berendezésekre, melynek keretében nyolc új röntgenkészülék és egy 3 teslás MR kerül hét különböző klinikára még az év végéig. A Felsőoktatási Strukturális Alapból nyert támogatásnak köszönhetően 500 millió forint értékben hajthat végre infrastrukturális fejlesztéseket az egyetem.

Mint azt dr. Farkas Lilla Mercédesz elmondta, országos szinten hagyományosan vezetők vagyunk az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogram) pályázatokban, idén 22 egyetemi kutató 740 millió forintot nyert el ennek keretében. Két semmelweises kutatót választottak be idén a Lendület programba: dr. Bödör Csaba és dr. Tory Kálmán indíthat kutatócsoportot az akadémiai támogatás segítségével.

A nagyobb jelentőségű 2015-ös pályázatok közül kiemelhető még két Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP, előző periódus záró kiírásai) keretében nyertes projekt. Az egyikben az Eszterházy Károly Főiskolával működik együtt a Semmelweis Egyetem az Egészséges Élet – Innovációs környezet és szakmai hálózat fejlesztése érdekében. A közös pályázat egyik fő pillére az egri Egészségfejlesztési és Sporttudományi Tudásközpont profiljának kialakítása volt.

A másik TÁMOP-pályázat célja a társadalmi innováció, valamint a társadalmi, műszaki, oktatási és kutatási hálózatok együttműködésének erősítése Salgótarjánban egy Közösségi Felsőoktatási Képző Központ létrehozására. Az Óbudai Egyetem és Salgótarján közös projektje keretében a SE Mentálhigiéné Intézet egy Közösségi és család mediáció szakirányú továbbképzést készített elő.

RS31534_KA-20150521-IMG_2082-farkas-lilla-scrDr. Farkas Lilla Mercédesz elmondta, a Semmelweis Egyetem számára pályázati úton elnyerhető támogatások 3 csoportba sorolhatók: tisztán hazai közfinanszírozású, hazai és külföldi társfinanszírozású, valamint csak külföldi finanszírozású pályázatok. Mivel az intézmény központi fekvése miatt elesik a konvergencia régiót érintő uniós társfinanszírozású  pályázatoktól, a releváns pályázatok kiírása pedig a jelen pályázati ciklusra vonatkozóan jelentősen késik, az egyetem a külföldi pályázatok terén (pl. Horizon2020) kívánja erősíteni versenyképességét  – hangsúlyozta az igazgató, aki szerint a másik kiugrási lehetőség a vidéki telephelyek ésszerű létrehozása megfelelő együttműködések keretében. Ennek érdekében az idei évben megújította az egyetem a Nógrád megyével kötött együttműködési megállapodást is. Az igazgató kiemelte: a sikeres pályázatok számának növelése érdekében az Innovációs Igazgatóság folyamatosan tájékoztatja az egyetemi polgárokat a pályázati lehetőségekről, kiírásokról és széleskörű szolgáltatást nyújtanak a pályázóknak.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.