Gábor Dénes-díjjal tüntették ki a Semmelweis Egyetem három munkatársát: dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettest, az egyetemi Klinikai Központ vezetőjét, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, dr. Hangody László ortopéd sebészt, traumatológust, a Traumatológiai Tanszék vezetőjét, valamint dr. Lacza Zsombort, a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet tudományos főmunkatársa. Az elismerést a Semmelweis Egyetem munkatársain kívül további nyolc kutató, tudós, fejlesztő vehette át az Országházban.

RS42250_KA-20151217-IMG_2709-scrDr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettest, az egyetemi Klinikai Központ vezetőjét, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját az eltérő tünetekkel jelentkező szívelégtelenségek hatékony kezelését szolgáló eljárások kifejlesztésében végzett alkotó közreműködéséért, a transzkatéteres aorta-billentyű beültetési eljárás bevezetéséért, az invazív eljárások hatékony hazai alkalmazását lehetővé tevő orvos-szakmai szervező tevékenységéért, illetve a szívátültetés szervezeti és orvos-biológiai hátterének megteremtéséért tüntették ki.

RS42239_KA-20151217-IMG_2770-scrDr. Hangody László ortopéd sebészt, traumatológust, a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének vezetőjét a porckopással járó degeneratív ízületi elváltozások csökkentését, illetve gyógyítását szolgáló eljárások és eszközök fejlesztésében nyújtott tevékenységéért és azok rutinszerű klinikai alkalmazásáért; kiemelten az ún. autolog osteochondralis mozaikplasztika kidolgozásáért, és nemzetközi elterjesztéséért ismerték el.

Dr. Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvost, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet tudományos főmunkatársát az emberi szövetekhez alkalmazkodó, hosszú távon tökéletesen átépülő, és az elveszett csontmennyiség helyére új, az eredetivel funkcionálisan azonos szövet létrehozását lehetővé tevő úgynevezett BoneAlbumin technológia kifejlesztésért és elterjesztéséért tüntették ki. Ezzel példaértékű innovációs láncot épített fel az ötlettől a technológia sikeres piaci bevezetéséig.

Az Országházban tartott rendezvényen Kövér László házelnök méltatta a díjazottakat. A Gábor Dénes-díjat 1989-ben alapította a Novofer Alapítvány, immár 27. alkalommal osztották ki azzal a céllal, hogy elismerjék a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítményeket.

RS42217_KA-20151217-IMG_2863-scrA díjat Semmelweis Egyetem munkatársai mellett dr. Kiss László István gépészmérnök, dr. Kistelegdi István építészmérnök, dr. Charaf Hassan villamosmérnök, dr. Mesterházy Ákos agrármérnök, dr. Kazi Károly villamosmérnök, Mészáros Csaba villamosmérnök, dr. Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus orvos, dr. Ginsztler János gépészmérnök és dr. Varjú György villamosmérnök kapta meg.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.