Perner Ferenc professzornak, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika megalapítójának és első igazgatójának ítélték idén a Hőgyes Endre-emlékérmet.

Az egészségügyi ágazatban adományozható egyik legfontosabb díjat dr. Perner Ferenc Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől vehette át a tárca Arany János utcai épületében megrendezett tudományos emlékülés keretében.

F1204590_1

Balog Zoltán köszöntője szerint dr. Perner Ferenc jelentős szakmai, iskolateremtő klinikusi, valamint tudományos és oktatói munkássága elismeréseként és kiemelkedő közéleti tevékenysége jutalmaként kapta meg a díjat. A miniszter a Semmelweis Egyetem rektorát, dr. Szél Ágostont idézve a „transzplantáció virtuózának” nevezte a kitüntetettet. Felidézte: a professzor végezte hazánkban az első sikeres és tartós túlélést biztosító veseátültetést és az első sikeres májtranszplantációt az akkor egy éve nyílt új transzplantációs klinikán. Rendkívüli eredménynek nevezte, hogy a klinika ma már vesetranszplantációban az első az Eurotransplant-országok között, májtranszplantációban pedig negyedik.

F1204509_1Balog Zoltán után dr. Mandl József rektori tanácsadó, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke méltatta dr. Perner Ferencet, aki a kitüntetés átvétele után tudományos előadást tartott.

A Hőgyes Endre-emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, Sós József, és titkára Alföldy Zoltán alapította 1961-ben. Az emlékérmet az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökségének javaslatára az emberi erőforrások minisztere adja át minden évben Hőgyes Endre születése (1847. november 30.) évfordulójának alkalmából.

Tóth-Szabó Szilvia
Forrás: komany.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.