RS39597_KA-20151125-IMG_4619-scrÜnnepélyes keretek közt mutatták be a Semmelweis Ignác emlékezetére című könyvet a Semmelweis Szalonban, melynek alkotói az emlékbizottság tagjai. A könyvbemutató után kiállítás nyílt a Semmelweis-emlékév alkalmából kiírt országos képzőművészeti pályázatra beérkezett művekből

A Semmelweis-év Emlékbizottsága, illetve védnökei nevében dr. Monos Emil elnök köszöntötte a résztvevőket. Rövid virtuális budapesti emléksétára hívta a jelenlévőket Semmelwies Ignác élettörténetét követve. Mint mondta: felemelő érzés, hogy a legnagyobb orvosok egyike, Semmelweis halálának emlékünnepén az életet is ünnepelhetjük. Halál találkozik az élettel, higgyünk abban,  hogy ez örökké így lesz –  fogalmazott.

RS39591_KA-20151125-IMG_4646-scrDr. Szél Ágoston rektor, az emlékév fővédnöke egy piarista papok által megfogalmazott intelemmel kezdte beszédét, melyet a könyvbemutató mottójának szánt: „Ha bölcs akarsz lenni, olvass, ha még bölcsebb akarsz lenni, akkor írj, ha egészen bölcs akarsz lenni: taníts”. „Mi oktatók kutatók, mindhárom tevékenységnek rendszeresen hódolunk és az a Semmelweis emlékezetére készült mű, amit most itt bemutatunk, ékes bizonyítéka önmagában is ennek a hármas egységnek” – hangsúlyozta a rektor.

Szavai szerint az ünnepség a találkozásokról szól, például a könyvművészet és a tudomány találkozásáról. A Semmelweis Kiadó által készített könyvet műremeknek nevezte, amely tudományos igényű írásokat tartalmaz és élvezetes olvasmány. A találkozások közt említette az oktatók, kutatók, vagyis a tudomány képviselőinek találkozását a képzőművészettel, azaz a Szalonban kiállított alkotásokkal.

RS39569_KA-20151125-IMG_4702-scr

Dr. Szél Ágoston kitért arra: az emlékév rendezvényein eleinte az ünnep szó nem igazán jött a szájára, mert úgy vélte, egy ember halálának évfordulóját nem ildomos így nevezni. Ahogy azonban egyre több ilyen rendezvényen vett részt, egy idő után azt érezte, mégiscsak ildomos, hiszen egy olyan géniuszról emlékezünk meg, aki a saját életét áldozta az anyák megmentéséért. „Ma nyugodtan vállalhatjuk azt a szót, hogy ez ünnep” – jelentette ki.

RS39581_KA-20151125-IMG_4673-scrA rektor kiemelte: az egyetem minden polgára úgy tekinthet Semmelweis Ignácra, a zseniális szülészre, mint aki a legtöbbet tette a nevét felvett intézmény nemzetközi hírének ápolásáért.

Az ünnepségen Farkas László irodalmár mutatta be a könyvet. Úgy látja, tematikájában gazdag, nem monoton és nincsenek átfedések az írások között. A szakszerűség és az olvashatóság harmóniája – szögezte le.

RS39561_KA-20151125-IMG_4728-scrDr. Kőnig Frigyes, a Képzőművészeti Egyetem rector emeritusa felidézte: nagy meglepetés és megtiszteltetés volt számra, amikor felkérték, hogy vegyen részt a Semmelweis-emlékév Bizottság munkájában. Külön öröm volt – tette hozzá -, hogy ennek keretében képzőművészeti pályázatot is hirdethettek és kiállítás nyílik az alkotásokból.

Felidézte: a pályázatra hetven alkotás érkezett, ezért a bírálóbizottságnak nem volt könnyű felállítania a sorrendet. Mint mondta, vitáztak is a művekről, de dr. Szász Károly kancellárnak köszönhetően át tudták alakítani az eredetileg tervezett díjazást, így a leginkább favorizált munkák arányos honoráriumban részesülhettek. Végül négy művet választottak ki, melyeket részletesen be is mutatott az ünnepségen. Úgy fogalmazott, a kiállításon szereplő alkotások sokfélék abból fakadóan is, hogy a 21. századi művészet nagyon színes. Beszámolt arról, hogy a kiállításhoz katalógus is készült, melyben a művészek írtak saját alkotásaikról.

RS39576_KA-20151125-IMG_4685-scrDr. Monos Emil a kiállítás kapcsán emlékeztetett arra, hogy az országos képzőművészeti pályázat ötlete dr. Táncos Lászlótól, a Semmelweis Kiadó igazgatójától származik, amit megköszönt neki.

Dr. Réthelyi Miklós, a UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke zárszavában arra hívta fel  a figyelmet, hogy Semmelweis Ignác még csak három éve volt orvos, amikor megtette a felfedezését, ami ma egy átlagos PhD doktori cím megszerzésének az időtartama. Mint mondta ez is közrejátszhatott abban,hogy nem fogadták el a tanait, ahogyan az is, hogy egy olyan egyszerű megoldást javasolt, mint a kézmosás.

RS39592_KA-20151125-IMG_4638-scrAzt javasolta az egyetemnek, hogy ne hagyják abba év végén a Semmelweis Ignáchoz kötődő emlékbizottsági munkát, hiszen 2018-ban lesz a születésének 200., 2019-ben az egyetem alapításának 250. évfordulója.

Dr. Monos Emil, a Semmelweis-év Emlékbizottság elnöke erre reagálva jelezte, számtalan jó gondolat született a bizottságban és vannak terveik a következő évekre is, amennyiben folytatódhat a munka. Ilyen például egy új színdarab bemutatása, valamint egy kétnapos nemzetközi kongresszus megszervezése.

Az ünnepségen Papp János színművész is fellépett.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.