A Dies Academicus ünnepség keretében avatták PhD-fokozatú doktorrá az idén végzett 108 jelöltet. Közülük 90-en summa cum laude, 18-an pedig cum laude minősítést kaptak. Átadták a címzetes egyetemi tanári, a magántanári és a mesteroktatói címeket, a kiváló PhD-oktatói kitüntetéseket, valamint az alapítványi díjakat is.

RS39269_ka-20151121-IMG_3945-scrDr. Szél Ágoston felidézte, hogy a rendszerváltás előtt nem lehetett Magyarországon PhD-fokozatot szerezni, akkor ezt kandidátusi címnek nevezték. Mint mondta, alapvető különbség, hogy nem voltak olyan szigorúan lefektetve a szabályai, mint ma és a tudományos fokozatot nem az intézmények adták ki, hanem egy átláthatatlan működésű állami bizottság. Gyakran már a beadáshoz is kellett a helyi pártszervezet jóváhagyása – jegyezte meg, hozzátéve: ez is mutatja, hogy annak a címnek egészen más volt a jelentősége, mint a mostani PhD-fokozatnak. Azt kívánta a doktorjelölteknek, érezzék át a súlyát, mit jelent ma a doktornak lenni, PhD-fokozatú tudományos teljesítményt felmutatva, ami azt is jelenti, hogy önálló pályázati jogosultságuk lesz és pályázhatnak vezetői pozíciókra is.

RS39279_ka-20151121-IMG_3985-scrAz ünnepség elején a Pro Universitate Díj ezüst fokozatát vehette át dr. Szél Ágostontól dr. Benyó Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék professzor emeritusa és dr. Jobbágy Ákos, a BME oktatási rektorhelyettese. Posztumusz Pro Universitate Díjat kapott dr. Székely József, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának címzetes egyetemi tanára.

Ezt követően dr. Tímár József, a Doktori RS39356_ka-20151121-IMG_4233-scrTanács megbízott elnöke ismertette a doktorjelöltek eredményeit, majd a doktoranduszok elmondták esküjüket. Az eskütétel után dr. Szél Ágoston és dr. Tímár József kézfogásukkal doktortársaikká fogadták a jelölteket.

Dr. Tímár József beszédében kiemelte: nem a teljesítménye, hanem kis mérete és szakegyetem jellege miatt nincs rajta a világ ötszáz legjobb egyetemének listáin az intézmény. Hangsúlyozta: specializált listákon már a legjobb kétszáz közt található az egyetem, amit nemzetközileg jegyzett kutatásaival ér el  több mint kilencszáz minősített kutató révén. Ez hatalmas kutatási potenciál – közölte. Tájékoztatása szerint a hét doktori iskolában 44 PhD programban 175 témavezető foglalkozik több mint 400 PhD hallgatóval. RS39281_ka-20151121-IMG_3999-scrEz a szám még kiegészül a nagyszámú egyéni fokozatszerzővel, akik többsége az oktatási utánpótlást jelentő klinikusok közül kerül ki – fűzte hozzá.

Kitért arra: az egyetem doktori iskoláiban évente nagyjából száz PhD diplomamunka születik, a fokozatszerzési arány pedig magasabb mint 60 százalék, ami a hazai összehasonlításban kiemelkedően magasnak számít. Megjegyezte, ezért sikerül évente közel 90 állami ösztöndíjat szerezni. Ez a kitűnő teljesítmény nem kis részben a Doktori Iskola leköszönt elnökének, dr. Rácz Károlynak köszönhető – szögezte le dr. Tímár József.

A Doktori Tanács megbízott elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elemzése alapján kiemelkedő a Semmelweis Egyetem tudományos teljesítménye. Összegzése szerint a több mint 1300 kutató 10 akadémiai kutatóhelyet és 9 Lendület programot nyert el, amelyhez csatlakozik 60-70 kutatási pályázat és program. Ezen sikerek a témavezetők és a PhD-hallgatók együttes munkájának köszönhetők – hangoztatta. Mint mondta, mindezek miatt tud az egyetem évente 5-600 idegen nyelvű publikációt készíteni, amelyek magas impaktú folyóiratokban jelennek meg és ebből keletkezik évente 5-10 szabadalom, valamint ezért idézik a Semmelweises közleményeket 2500-3000 alkalommal a nemzetközi irodalomban.

Dr. Tímár József szólt arról is: a Semmelweis Egyetem PhD-diplomái belépők a neves külföldi kutatóhelyekre, de az lenne jó, ha ezen kutatók itt teljesítenék ki karrierjüket akár mint oktatók, akár mint kutatók. „Vezető pozíciónkat csak akkor tudjuk megtartani, ha képesek vagyunk megújulni és megfiatalodni” – hangoztatta.

RS39392_ka-20151121-IMG_4364-scrAz ünnepség a kitüntetések, díjak átadásával folytatódott.  Idén a Kiváló PhD-oktató elismerést Dr. Szőke Éva, Dr. Kopper László professor emeritus és Dr. Tulassay Zsolt professor emeritus vehette át. Dr. Tímár József emlékeztetett arra, hogy a Doktori Tanács 2003 júliusában határozott arról, hogy minden évben megjutalmazza azokat az oktatókat, akik a doktori képzés területén kiemelkedő munkát végeztek, így 2015-ben már tizenharmadik alkalommal adták át az elismerést.

A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának ifjabb dr. Farkas Zsolt emlékére létrehozott Veritas et Virtus Alapítványa idén Dr. Benke Kálmánt, az Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola hallgatóját díjazta.

A Baráti Kör Doktorandusz Kiválósági Díj első helyezettje Ujma Przemyslaw Péter, a második helyezettje pedig  Dr. Rencz Fanni lett.

RS39397_ka-20151121-IMG_4387-scrA Szenátus a karok előterjesztése alapján címzetes egyetemi tanári, magántanári és mesteroktatói címeket adományozott olyan kiemelkedő személyeknek, akik hosszabb idő óta részt vesznek az oktatómunkában. Címzetes egyetemi tanári címet kapott Dr. Telekes András, Dr. Hirschberg Andor, Dr. Szeifert György, Dr. Barsi Péter és Dr. Martos Éva.  Magántanári címet kapott Dr. Bende Sándor és Dr. Sándor Tamás. Mesteroktatói cím birtokosa lett  Dr. Tatár Gábor.

Ezt követően adták át a Dr. Genersich Antal Alapítvány hallgatói-, a határon túl élő kollégáknak, illetve akadémikusok számára létesített díjait, valamint a Magyar Patológusok  Társasága és a Magyar Onkológusok Társasága javaslatára adományozott Genersich díjakat.

Az ünnepség zárásaként a Medikus Zenekar koncertmestere, Jobbágy András játszott Bach szólószonáta tételeket brácsán.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.