RS39404_ka-20151121-IMG_4412-scrGenersich Antal 1842-ben született Nagyszombatban. 1865-ben avatták orvosdoktorrá Pesten. 1868-tól állami ösztöndíjjal Recklinghausennél, Rokitanskynál, Ludwignál és Virchownál folytatott tanulmányokat. Az 1872-ben felállított Kolozsvári Egyetemen a kórbonctan tanára lett és létrehozta a Kórbonctani Intézetet. 1895-től a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem I. sz. Kórbonctani Tanszékére kapott meghívást. Az orvosi kar dékánja, majd az egyetem rektora volt. Új eredményekkel járult hozzá a gümőkór kórtanához. A MTA levelező, majd rendes tagjává választotta. Budapesten hunyt el 1918-ban és végakarata szerint Kolozsváron temették el a Házsongárd temetőben. Az alapítvány névadójának életútját Dr. Filep Aladár főorvos, Genersich Antal leszármazottja ismertetette az ünnepségen.

A dr. Genersich Antal Alapítvány 2015. évi díjazottjairól a kuratórium május 19-én döntött.

RS39407_ka-20151121-IMG_4421-scrHallgatói díjat vehetett át az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetből Molnár Anna ötödéves egyetemi hallgató, a II. Sz. Patológiai Intézetből Kocsmár Éva, hatodéves ÁOK hallgató, valamint az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetből Pál Dániel hatodéves ÁOK hallgató.

A Magyar Patológusok Társasága felterjesztése alapján Genersich díjat kapott dr. Bodó Miklós professzor, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház volt munkatársa.

A Magyar Onkológusok Társasága felterjesztése alapján Genersich díjat vehetett át Dr. Tóth Erika, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa.

Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat ebben az évben dr. Petrányi Győző akadémikus, az Országos Vérellátó Szolgálat tanácsadója kapta.

RS39417_ka-20151121-IMG_4451-scrA kuratórium különdíjat adományozott Dr. Süveges Ildikó professzor emeritának, a határon túl élő magyar egészségügyi dolgozók érdekében kifejtett több évtizedes munkásságáért.

A kuratórium ebben az évben is különdíjat adományozott határon túl élő és dolgozó kollégának: Dr. Lyách Erzsébet főorvos, az Ungvári Gyermekgyógyászati Szolgálat vezetője, a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságának vezetőségi tagja kapta az elismerést.

A díjakat dr. Sótonyi Péter, rector emeritus, a kuratórium tiszteletbeli társelnöke, dr. Szentirmay Zoltán professzor, a kuratórium elnöke és Genersich Sándor, az Alapítvány támogatója adták át.

Galéria

6kép