Bemutatták a Vascularis neurológia című kötet második, átdolgozott kiadását a Semmelweis Szalonban. A könyv az elmúlt két évtizedben új interdiszciplináris területként egyre jelentősebb területté vált vascularis neurológia átfogó ismertetését nyújtja.

RS38262_KA-20151112-IMG_2506-scrDr. Szél Ágoston rektor köszöntőjében úgy fogalmazott, a 46 szerző írásait összefogó, hiánypótló könyvben a tudományterület legkiválóbbjai szerepelnek. A szerzők közel fele a Semmelweis Egyetem, illetve az Országos Idegtudományi Intézet munkatársa, ami az eredményes együttműködést jelképezi.

Mint mondta, büszke arra, hogy az egyetem valamennyi országos intézettel példamutató együttműködést épített ki az elmúlt évtizedekben, és nincs olyan országos intézet, ahol ne lenne a Semmelweis Egyetemnek tanszéke vagy tanszéki csoportja.

Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese, a könyv bevezetőjének szerzője felidézte a Nemzeti Stroke Program és a magyarországi szervezett stroke ellátás elindulását, amiben dr. Nagy Zoltánnak, a könyv szerkesztőjének vezető szerepe volt. Elmondta, az elmúlt időszakban a hazai stroke mortalitási mutatói jelentős mértékben javultak.

RS38249_KA-20151112-IMG_2549-scrTöbb évtizedes tapasztalat újraértékelése és korszerűsítése ez a könyv – mondta dr. Karádi István, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója. Az ér eredetű neurológiai betegségek kutatásában, oktatásában és ellátásában részt vevő valamennyi hazai, zömében jelentős nemzetközi reputációval rendelkező szakember hozzátette az általa művelt tudományterület legújabb ismereteit – fogalmazott. Hangsúlyozta, a kötet az érdeklődő orvostanhallgatók, doktoranduszok, szakorvosok számára kitűnő alapot nyújt a mindennapi felkészüléshez és betegellátáshoz, és nemcsak a neurológusok, de a belgyógyászok, pszichiáterek és intenzív terápiát művelők számára is fontos támasz.

RS38248_KA-20151112-IMG_2560-scrDr. Nagy Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika professor emeritusa, a kötet szerkesztője köszönetet mondott a szerzőknek, dr. Horváth Sándornak, a könyv lektorának és a Semmelweis Kiadónak. Mint elmondta, 30 évvel ezelőtt a stroke halálos betegség volt, mára viszont korai beavatkozással, mechanikus intervencióval végzett trombektómiával 80 százalékos javulást vagy akár tünetmentességet is el tudnak érni a szakemberek: ez a robbanásszerű fejlődés is jelzi a terület fontosságát. Hangsúlyozta, a cél az, hogy ezt a népbetegséget vissza tudják szorítani.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.