jakoDr. Jakó J. Géza fül-orr-gégész professzor 2015. 11. 01-én Melrose Massachusettsben elhunyt. 1930. 08. 09-én született Budapesten, 1954-ben summa cum laude orvosi diplomát kapott a Semmelweis Egyetemen.

1956-ban a forradalom alatt több társával együtt megszervezte a sebesültek ellátását és mentővel való szállításukat a Péterfy Sándor utcai kórházban. 1957-ben az Egyesült Államokba, Bostonba disszidált.

A szakmánk számos területén fejlesztett ki új eljárásokat és műszereket. Dr. Polányi Tamás fizikus professzorral fejlesztették ki az első CO2 lézer eszközt, mellyel 1971-ben először végeztek fül-orr-gégészeti mikrosebészeti beavatkozásokat.

Nyugdíjas korában egyre több időt töltött Magyarországon és szakmánkat támogatta. A Semmelweis Egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikának számos nagy értékű műszert adományozott. Támogatta a Székelyudvarhelyi Kórház Fül-orr-gégészeti osztályát is, ahol felszerelt egy endolaryngealis mikrosebészetre alkalmas műtőt.

Tiszteletbeli tagja lett a Magyar Tudományos Akadémiának. Újszerű eljárásokért lelkesedő egyéniségét, fáradhatatlan aktivitását ismertük és csodáltuk.

Eltávozása szomorúságot jelent minden magyar fül-orr-gégész számára.

Temetése Bostonban lesz, 2015.11.08-án.

Forrás: Fül,- Orr,- Gégészeti és Fej,- Nyaksebészeti Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.