Dr. Margittai Éva, a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet egyetemi adjunktusa vehette át idén a Hugonnai Vilma díjat. Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes az ünnepségen ismertette a díjazott szakmai pályafutását. Felidézte egyebek mellett azt, hogy dr. Margittai Éva már tudományos diákkörösként is az egyetemen tevékenykedett, azóta pedig számos díjat, elismerést kapott, valamint hazai és külföldi ösztöndíjakat nyert el. Aktív oktató magyar és angol nyelven – tette hozzá.

A tudományos rektorhelyettes kitért arra: a díjazott tudományos munkája az utóbbi években az endoplazmás retikulum fehérjék különböző mutációja által okozott betegségek patomechanizmusának vizsgálatára, illetve ezek új terápiás megközelítésének kidolgozására fókuszál.

RS38990_KA-20151116-IMG_3181-scrDr. Margittai Éva nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a Semmelweis Egyetem neki ítélte az orvos-kutató nőknek járó Hugonnai Vilma emlékérmet és jutalomdíjat. Mint mondta, medikus korától kezdve a természettudományokkal foglalkozott, ahogyan a díj névadója is, akiről ezt talán kevesen tudják. Hugonnai Vilma már az egyetem megkezdése előtt folytatott természettudományi vizsgálatokat, és Magyarországon is foglalkozott ezzel, publikált a témában, miközben bábáskodott és várt a diplomája honosíttatására – idézte fel. Véleménye szerint a természet- és az orvostudomány szoros kapcsolata mindmáig megmaradt, de a női szerepkörből való kitörés lehetősége jelentősen megváltozott. Ezzel kapcsolatban visszaidézte: a kultuszminiszter annak idején egyebek mellett azzal utasította vissza Hugonnai Vilma diplomájának honosítását, hogy „a nők felforgatnák az államot, ha a tudományos téren egyenjogosí­tattnának a férfiakkal”. „Micsoda alapokon nyugodnék azon állam, melyet egynéhány intelligens nő felforgathatna? Szégyelleném, ha csakugyan ilyen államnak volnék gyermeke” emlékeztetett Hugonnai Vilma válaszára az adjunktus.

Dr. Margittai Éva „A C-vitamin kompartimentációtól a kanyargós artéria szindrómáig” címmel tartotta meg előadását, melynek végén megköszönte a támogatást elsősorban dr. Mandl Józsefnek, dr. Benyó Zoltánnak és dr. Csala Miklósnak. Ezt követően dr. Bagdy György átadta a Hugonnai Vilma emlékérmet.

RS38989_KA-20151116-IMG_3194-scr

A tudományos rektorhelyettes zárszavában azt kívánta a díjazottnak, hogy intelligens nőként forgassa fel kicsit az egyetemet, hívja fel a figyelmet arra, hogy miképpen csinálhatjuk másként, eredményesen, illetve miképpen lehet átadni a fiataloknak még jobban azt a lelkesedést, ami benne is megvan.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.