Több ezer embert érint Magyarországon a leggyakoribb szívbillentyű-betegség, a billentyű záródási zavara, amikor a vér visszaszivárog a szív másik üregébe. Rajtuk segít majd az a beavatkozás, amelyet hazánkban elsőként a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végeztek el. Egy 69 és egy 73 éves beteg esett át a beavatkozáson a múlt héten, mindketten jól vannak, a műtét után 4 nappal elhagyhatták a klinikát, már csak kontrollra járnak vissza.

RS36526_MerkelyB_2012-scrAz új terápiás lehetőség elsősorban azoknak a betegeknek jelentheti az egyetlen érdemi kezelést, akiknél legfőképpen a bal kamra kitágulása miatt létrejött billentyűelégtelenség kezelésére egy nyitott szívműtét, vagyis a hagyományos szívsebészeti billentyűplasztika vagy billentyűcsere túlságosan kockázatos lenne – mondja dr. Merkely Béla az egyetem klinikai rektorhelyettese, aki dr. Gellér László docenssel végezte el a beavatkozásokat. Hangsúlyozza: a dobogó szíven végrehajtott szívműtét a legnehezebb kardiológiai katéteres beavatkozások közé tartozik.

A bal kamra, bal pitvar határán elhelyezkedő, két vitorlájú, ún. mitrális billentyű záródási elégtelensége a leggyakoribb billentyűbetegség – mondja dr. Merkely Béla. Hozzáteszi: az új beavatkozás lényege, hogy a kéthegyű billentyű vitorláinak záródását egy speciális, katéteres úton szívbe juttatható csipesszel, az ún. Mitraclip eszközzel lehet elősegíteni, ami a billentyűelégtelenség jelentős csökkenéséhez, akár teljes megszűnéséhez vezethet.

Az intézetvezető professzor szerint a betegek gondos kiválasztása és előkészítése kulcsfontosságú, a kórházi tartózkodás ugyanakkor mindössze néhány nap, és a betegek rövid időn belül újra aktív életet élhetnek.

A háromdimenziós szívultrahang-vezérelt katéteres műtétre több mint két évig készültek a klinikán. Ezzel teljessé vált a klinika portfóliója, vagyis már nincs olyan szívműtét a világon, amely ne lenne elérhető a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján – mondja dr. Merkely Béla. A dobogó szíven végzett eljárás a magyar betegek számára eddig csak egyedi méltányosság alapján, Németországban volt elérhető. Egy beavatkozás kb. 18 millió forintba került az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, ugyanez a műtét Magyarországon a felébe kerül majd.

A műtétre kardiológus szakorvos ajánlásával, beutalóval, az info@kardio.sote.hu címen lehet jelentkezni.

Kovács Eszter

Portré fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, műtét fotók: Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.