RS36042_KA-20150922-IMG_0878-scrA Korányi projekt keretében felújított, áprilisban átadott II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centruma nemcsak felszerelésében, de a koraszülöttekhez és azok ellátásához való hozzáállásban is igyekszik minél jobban idomulni a mára egyre jobban elfogadott családközpontú koraszülött ellátáshoz – mondta el honlapunknak  Dr. Kocsis István osztályvezető. Ennek jegyében hoztak létre – Magyarországon még úttörőnek számító kezdeményezéseként – koraszülött baba-mama szobákat, melynek ötletadója és megvalósítója Pászti Éva osztályvezető főnővér. „Az újszülött osztályokon már általánosan elfogadott, hogy az újszülöttek a nap minden órájában együtt lehetnek az édesanyjukkal. Ezt a lehetőséget szerettük volna biztosítani mi a koraszülöttek és szüleik számára PIC osztályunkon is” – hangsúlyozta, hozzátéve: a megvalósítás nem volt könnyű feladat, de a sok pozitív visszajelzés örömmel tölti el őket.

RS36061_KA-20150922-IMG_0807-scrAz  osztályon létrehozott baba-mama szobákban a  – közvetlen felügyeletet már nem igénylő koraszülöttek, illetve a betegségből gyógyuló újszülöttek – folyamatosan együtt lehetnek az őket ellátó édesanyjukkal úgy, hogy az egy ajtónyira lévő PIC osztály szakemberei a nap 24 órájában a segítségükre vannak. „Nagyon szép feladat: megadni a szülőknek, hogy féltő gondoskodásukkal elősegítsék a gyermekük gyógyulását. A kenguruzás már bevett gyakorlatnak számít szinte minden PIC osztályon, de mi szerettünk volna ennél többet, még közelebbit nyújtani a koraszülötteink és az értük aggódó szüleik számára. A baba-mama szobák és az így megvalósuló testközelség fontos a koraszülötteknek és a szülőknek egyaránt. Ezzel még jobban erősítjük, a lehetőségekhez képest legkorábbi időponttól a szoros gyermek-szülő kapcsolat kiépülését, és nem mellesleg –  a megfigyeléseink szerint – a hamarabbi és gyorsabb gyógyulást” – hangsúlyozta Pászti Éva osztályvezető főnővér.

RS36049_KA-20150922-IMG_0854-scrDr. Kocsis István egyetemi docens elmondta: jelenleg két ilyen baba-mama szoba áll rendelkezésre: az egyik egyágyas, míg a másikban két édesanyát tudnak elhelyezni, akár ikerbabákkal is. „Fontosnak tartom kiemelni, hogy térítésmentes szobákról van szó, viszont az, hogy mely Koraszülött kerülhet oda, szakmai szempontok alapján dől el, az orvos és nővér team közös megbeszélése és egyeztetése alapján” – jelentette ki.

Pászti Éva főnővér kitért arra, hogy a koraszülött baba-mama szobákban nemcsak az édesanyákat, hanem az édesapákat is jobban be tudják vonni a gyermekük ellátásba. Hozzátette: a szobákban szinte teljesen egészében az édesanya végzi az újszülött gondozását, ápolását, így hamarabb szerzi meg az ehhez szükséges gyakorlatot, melynek köszönhetően kevésbé lesz megterhelő az átmenet a kórház és az otthon között. Megjegyezte azt is, mindemellett az édesapák, sőt a nagyszülők is részt vállalhatnak és részesei lehetnek a koraszülöttek körüli napi feladatok ellátatásában, így bár kórházi környezetben, de teljes családként funkcionálhatnak már igen korai időponttól. „Szeretnénk csökkenteni a félelmet, szomorúságot és aggodalmat, amit a koraszülöttek szülei, nagyszülei éreznek gyermekükért.  Minél korábban alakul ki a szoros szülő-gyermek kapcsolat, annál jobban lerövidül az inkubátorban töltött idő, és annál hamarabb kerül haza az újszülött” – közölte.

RS36056_KA-20150922-IMG_0822-scr
dr. Kocsis István tájékoztatása szerint a baba-mama szobákban lévő inkubátorok, a koraszülött ágyak és monitorok adatai be vannak kötve az osztályra, valamint orvosi és nővéri felügyelet is rendelkezésre áll.  „Az első tapasztalatok alapján az anyukák nagyon boldogok, hogy lehetőségük van ilyen szobákba kerülni” – fogalmazott. Felidézte: nemrég a Budapesten megrendezett Európai Neonatológus Társaságok közös kongresszusa kapcsán az osztályt felkeresték európai szülői szervezetek, illetve nemzetközileg elismert neonatológusok is, akik elismerésüket fejezték ki a fejlesztés kapcsán.

Az osztályvezető jelezte, hogy további helyiségekben is szeretnének kialakítani hasonló szobákat, illetve a ténylegesen a PIC osztályon fekvő, és intenzív ellátást igénylő koraszülöttek esetében  biztosítanák az online videó elérést a további családtagok, például testvérek számára, akik jelenleg csak korlátozottan látogathatják az osztályt.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.