RS14073_KA-20120503-IMG_6766-scrNyolc új röntgenkészüléket és egy 3 teslás MR-berendezést szerezhet be a Semmelweis Egyetem több mint 1,3 milliárd forint értékben az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázat keretében. A korszerű berendezések, melyek energiafelhasználása is kedvezőbb, az egyetem összesen hét különböző klinikájára, illetve szervezeti egységébe kerülnek még az idei év végéig.

A projekt keretében összesen három új röntgenkészülék kerül a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe, ahol évente 20-30 000 páciens röntgenvizsgálata történik.

A Radiológiai és Onkoterápiás Klinika és a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közös használatába kerül egy digitális mobilröntgen berendezés, melyet a koraszülött ellátásban használnak majd. A koraszülött gyermekekről az ápolási időszakban több felvétel készítése is szükségessé válhat, ezért különösen fontos szempont, hogy a korszerű direkt digitális gépek kisebb sugárterheléssel működnek.

A Transzplantációs és Sebészeti Klinikán egy digitális „C” íves sebészeti képerősítő berendezést helyezhetnek üzembe, melyet az élődonoros májátültetések során használnak majd. A tervezett berendezés többek között lézeres célzóberendezéssel, direkt digitális képalkotással segíti a jó minőségű felvételek készítését.

A Fogorvostudományi Karra egy CsI flat paneles direkt digitális felvételi berendezés kerül, mellyel lehetővé válik a jelenlegi csaknem 30 éves berendezés cseréje korszerű eszközre.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán egy C-íves perifériás DSA berendezés kezdheti majd meg a működést, mely mind diagnosztikai, mind terápiás területen meghatározó eleme az érsebészeti ellátásnak.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egy digitális felvételi és átvilágító berendezést vásárolhat. A jelenlegi ilyen készülék – mellyel évi több mint 10 000 beteg gyermeket vizsgálnak – csaknem húsz éves.

A 8 új digitális röntgenkészülék mindegyikénél lehetőség van az utólagos képkorrekcióra, ami miatt gyakorlatilag megszűnik a felvétel megismétlésének szükségessége, így a betegek lehető legalacsonyabb sugárterhelést kapják.

RS8550_20120113-IMG_6941-scrAz MR Kutatóközpontba egy több mint 615 millió forintos új, 3 teslás MR készülék kerül, mellyel megtörténhet a jelenlegi tízéves készülék cseréje. Az új, modern berendezéssel gyorsabbá és pontosabbá tehető a diagnózis és ezen keresztül a terápia, valamint a kutatómunkában is teljesen új lehetőségeket nyit. Az egy betegre eső átlagos vizsgálati időt a jelenlegi 30 percről 20-25 percre lehet rövidíteni, így az átlagos energiafelhasználás 20-30 százalékkal csökken.

Az eszközök beszerzését lehetővé tevő KEOP-5.6.0/E/15 pályázat célja, hogy segítse az elavult, ezáltal jelentős energia fogyasztónak tekinthető egészségügyi eszközök cseréjét új modern, alacsonyabb energia-felhasználású berendezések beszerzésével, és ezáltal támogassa az egészségügyi intézmények energia-megtakarítását.

A pályázat megvalósítására igen rövid határidő áll rendelkezésre, 2015. december 15-éig minden eszközt be is kell szerelni és üzembe helyezni. Éppen ezért dr. Szász Károly kancellár prioritást élvező kiemelt projektté nyilvánította a pályázatot, melynek megvalósítását, koordinálását személyesen felügyeli.

logosor_eu_kohezios_alap
Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem (A fotók illusztrációk)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.