RS37090_KA-20151009-IMG_1810-scrNegyedik alkalommal rendezte meg az Egészségtudományi Kar Társadalomtudományi Tanszéke a Betegjogi Szakmai Napot, mely idén először országos konferenciaként is várta résztvevőit. Az előadók a mindennapos egészségügyi ellátás során felmerülő leggyakoribb jogi és etikai kérdéseket járták körül.

Dr. Feith Helga Judit, a Társadalomtudományi Tanszék vezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a konferencia egyúttal fontos kezdeményezés is. „Célunk, hogy a kutatói műhelyek és a felsőoktatási intézmények egészségügyi joggal és bioetikával foglalkozó munkatársai számára tudományos szakmai szervezetet alakítsunk” – fogalmazott.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán arról számolt be, hogy neves orvosi, illetve bírói gyakorlattal rendelkező előadók vesznek részt az idei rendezvényen. „A nap témája igen aktuális, hiszen egyre gyakoribbak az egészségügyi ellátással kapcsolatos perek. Még akkor is peres eljárásra kerülhet sor, ha a beteg aláírásával vette tudomásul a műtét következményeként fellépő lehetséges szövődményeket” – emelte ki, hozzátéve, hogy a konferencia egyik célja a rossz tendenciára megoldást találni.

RS37080_KA-20151009-IMG_1853-scrA 27 intézményből érkező előadók az egészségügyi ellátás során végzett beleegyezési nyilatkozatról, illetve jogi és etikai kérdésekről tájékoztatták a résztvevőket, akik egyúttal hallhattak a diagnosztikai tévedések felelősségi kérdéseiről és a betegjog-érvényesítés lehetőségeiről is. A konferencia szervezői egyúttal a rendezvényen kezdeményezték, hogy épüljön szakmai alapú közösségi háló az egészségügy jogi és etikai témáiban érintett felsőoktatási kutatócsoportok, oktatók és hallgatók részvételével.

Nemes-Mozer Mária
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.