sapienzaEurópa legnagyobb, és egyik legrégebbi egyetemére, a római Sapienza Egyetemre látogatott a Semmelweis Egyetem és a Szent István Egyetem delegációja. A megbeszélésen a Semmelweis Egyetem részéről részt vett dr. Szél Ágoston rektor és dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője. A delegációt dr. Eugenio Gaudio rektor vezetésével dr. Bruno Botta, nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, dr. Luciano Saso, az európai egyetemek közötti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, dr. Carlo Della Rocca, az orvostudományok és biotechnológia intézet professzora és Andrea Carteny történész fogadta.

Köszöntő beszédében az orvos végzettségű rektor elmondta, hogy a Sapienza Egyetem nagy hangsúlyt fektet a nemzetköziesítési folyamatokra, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésére, valamint kiemelten kezeli a magyar felsőoktatási intézményekkel való kapcsolatok kialakítását és a már meglévő kapcsolatok elmélyítését. A megbeszélésen elhangzott az oktatói és hallgatói mobilitás lehetősége, de mindkét fél fontosnak tartja a kutatási együttműködéseket, a látogató oktatók támogatását és a közös pályázatokban való részvételt. Világossá vált, hogy mind a magyar, mind az olasz fél azokat a megállapodásokat részesítik előnyben, amelyek kölcsönös érdeklődésen alapulnak és összhangban vannak a közös törekvésekkel.

Sapienza_1_1A közös érdeklődési területek beazonosításában segítséget nyújt az a két egyetem közötti folyamatos kutatási együttműködés, amelynek eredményeképpen 1986. és 2015 júliusa között 102 közös publikáció jelent meg. A publikációk körülbelül 70 százaléka a pszichiátria témakörébe tartozik, azonban jelentős számban születtek tudományos cikkek a gyermekgyógyászat, bőrgyógyászat, szemészet és a genetika területén.

Külön megbeszélés tárgyát képezte a magyar és az olasz egyetemek struktúrája, működtetése, vezetőségi felépítése, valamint a különböző feladatkörök és kompetenciák megoszlása. Az orvos-, fogorvos-, és gyógyszerészképzés mindkét országban osztatlan képzési rendszerben folyik, ezért nemzetközi együttműködések esetén biztosított az átjárhatóság.

A Sapienza Egyetem 11 karán 130 000 hallgató tanul, több mint 3 500 oktató tanít, körülbelül 7 000 külföldi hallgató van és több mint 3 000 hallgató vesz részt évente nemzetközi mobilitási programokban. Az egyetem 7 orvosképző programot kínál, amelyek közül egy indult angol nyelven 4 évvel ezelőtt.

A két egyetem további együttműködési törekvéseit megalapozta egy 2007-ben aláírt szándéknyilatkozat. A mostani látogatás egyik kiemelt célja volt megvizsgálni a korábbi szándéknyilatkozatban megfogalmazott célok gyakorlati megvalósításának lehetőségét.  Az olasz fél javaslatot tett a megállapodás megújítására, az együttműködési területek konkretizálására és egy Erasmus+ megállapodással történő kibővítésre.

Raubinek Ágnes, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó (nyitókép): Sapienza Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.