Négynapos nemzetközi szívelégtelenség terápiás szimpóziumot rendezett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, igazgató a kongresszus megnyitójában kiemelte: Magyarország még sosem volt ekkora volumenű és ilyen magas szakmai színvonalú szívelégtelenség konferencia helyszíne. Ezért is megtisztelő, hogy a rendezés jogát a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája nyerte el, ahol nagy hangsúlyt kap a szívtranszplantáció és a mechanikus keringéstámogatás – emelte ki.

RS36132_KA-20150924-IMG_1107-scrA rendezvényre közel 350 regisztrált résztvevő jelentkezett, többek között az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Magyarországról, Lengyelországból, Ausztriából, Németországból, Svájcból, Szlovákiából, Szerbiából, Romániából, Litvániából, Csehországból, Oroszországból, Törökországból. Nemcsak orvosoknak, de a technikai hátteret biztosítóknak, a perfúziós technikusoknak is ajánl előadásokat és továbbképzési lehetőséget a program – tette hozzá.

Az „International Symposium for Innovations and New Treatment Strategies in Heart Failure” konferenciát immár nyolcadik éve rendezik meg a korán elhunyt kutató, dr. Branislav Radovancevic emlékére – mondta a megnyitón dr. Igor D. Gregoric, a Brano Heart Failure Forum igazgatótanácsának tagja. Az idei program több szakmai vitára biztosít lehetőséget, hogy a résztvevők meg tudják vitatni ellentétes véleményeket, tapasztalatokat cseréljenek. Emellett egy fiataloknak szóló workshoppal is kiegészült a szimpózium programja – ismertette.

RS36126_KA-20150924-IMG_1123-scrA Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika a houstoni Memorial Hermann Hospital Heart and Vascular Institue szervezőivel közösen állította össze a magas színvonalú programot: 60 amerikai és 40 európai meghívott előadó tartott előadást a szívelégtelenség kórélettana, gyógyszeres, sebészi és eszközös kezelése, valamint szívtranszplantáció és mechanikus keringéstámogatás témakörben. A rendezvénnyel elsősorban a közép-európai régió országainak szakembereit célozták meg a szervezők, a régióban induló mechanikus keringéstámogató programok szempontjából nagyon fontos a hasonló rendezvények megtartása.

A legújabb keringéstámogató eszközök kipróbálására szimulációs és műtéti körülmények között is lehetőség volt, valamint CRT programozási hands-on traininget is szerveztek.

RS36119_KA-20150924-IMG_1136-scrDr. Szabolcs Zoltán szívsebész, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese honlapunknak elmondta: mint szervező sikerként könyveli el, hogy a Magyarországon ebben a témában elsőként megszervezett konferencián 350 elismert magyar és külföldi szakember vett részt, akiktől szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzés érkezett. „A szívelégtelenség egyre nagyobb tömegeket érint, a jelen szívsebészete ezért mostanra leginkább ennek kezelésére fókuszál. Az előadók is a szívátültetés jelenéről, illetve az érintett betegek gyógyszeres és eszközös gyógyításáról számoltak be” – ismertette.

RS36124_KA-20150924-IMG_1129-scrA téma aktualitását az adta, hogy amióta Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, sokszorosára növekedett a hazai felnőtt-szívátültetések száma: tavaly már 51 ilyen műtétet végeztek, valamennyit a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Ezzel párhuzamosan beindult a műszív program is, aminek köszönhetően mára évente közel negyven betegnél ültetnek be ilyen keringéstámogató eszközt. Ezek az eredmények járultak hozzá ahhoz is, hogy megkaphattuk a konferencia szervezésének jogát – mondta dr. Szabolcs Zoltán.

A konferenciának köszönhetően több fiatal kardiológus és szívsebész is meghívást kapott Houstonba, a világ egyik legnagyobb szívsebészeti központjába, illetve a Cambridge-i Egyetemre, a rendezvény egyúttal szakmai kapcsolatok erősítéséhez is hozzájárult. A konferencián azt is megfogalmazták, melyek azok a kitörési pontok, amik lehetőséget adnak arra, hogy hazánkban még több szívátültetést és műszívkezelést végezhessenek.

Dobozi Pálma, Nemes-Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.