Az egészségtudatos életmód fontossága és a megelőzés volt az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika idei egészségnapjának fő üzenete, de a játékokon résztvevő gyerekek azt is megtapasztalhatták, hogy egy kórház sem mindig ijesztő hely.

RS35945_TZ_20150920_478-scrA gyerekek és családjaik ismeretterjesztő játékokon keresztül tanulhatták meg az egészséges életmód és az elsősegélynyújtás alapjait, egészséges ételeket készíthettek, megtudhatták, miért fontos a testmozgás, kézbe vehettek orvosi eszközöket, megismerhették az ultrahang és az endoszkóp működését, de a mentőautókba is beszállhattak. A vidám hangulatról a piros orr bohócdoktorok gondoskodtak, de volt arcfestés, állatsimogató, bűvészelőadás és koncert is.

A résztvevők egyúttal hazavihették a klinika orvosainak legújabb, „Gyermekkori betegségek és sürgősségi élethelyzetek otthoni megoldása” címmel megjelent kiadványát. A gyakorlati jellegű kötet a fellépő tüneteket osztályozza aszerint, hogy mennyire súlyos betegségre utalhatnak.

RS35933_TZ_20150920_338-scrA klinika munkatársai múlt vasárnap immár második alkalommal várták egészségnappal a gyerekeket és családjaikat. Az eseményen sok olyan gyerek vett részt, akik sajnos jól ismerik a klinikát, mert gyakran megfordulnak itt – mondta honlapunknak dr. Szabó Attila klinikaigazgató. Hozzátette: számukra azt tudták megmutatni, hogy lehet másmilyen, kevésbé félelmetes is egy kórház, mint amilyennek esetleg a szükséges kezelések során érezték. Sok olyan gyerek is jelen volt azonban, akinek nincs kötődése a klinikához. Ők megismerhették, mennyire gyerekbarát módon fogadnák őket, ha egyszer mégis szükség lenne rá – fogalmazott. Az igazgató szerint az egészségnap egyúttal misszió is, hiszen céljuk, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra. Mivel ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, jövőre is tervezik az esemény megszervezését – tette hozzá dr. Szabó Attila.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Tuba Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.