A tűz- és katasztrófavédelem, a konfliktuskezelés és az újraélesztés alapjait is elsajátíthatták az egyetem portaszolgálatát ellátó munkatársak, akik részt vettek a Biztonságtechnikai Igazgatóság háromnapos továbbképzésén. Az Elméleti Orvostudományi Központban megrendezett eseményt dr. Szász Károly kancellár nyitotta meg, felhívva a figyelmet arra, hogy az intézmény megítélésében meghatározó szerepet töltenek be a portások, velük találkozik ugyanis elsőként az ide belépő.

RS34451_KA-20150901-IMG_8904-scrA kancellár beszédében felidézte, hogy 1987-ben a már akkor több mint 250 éves hagyományokkal rendelkező Lloyds Bank olyan éves beszámolót készített üzleti partnereinek, aminek címlapján az egyik fiókjuk portásának fotója szerepelt. A portás személyében találkozik ugyanis a szolgáltató az ügyfelekkel, így pedig az egyik legfontosabb szerepet tölti be a vállalatnál – fogalmazott a kancellár. Hozzátette: az egyetemen is rendkívül fontos, hogy a portások reggel hogyan fogadják a munkatársakat, a betegeket és az ügyfeleket, napközben miként igazítják őket útba, ez ugyanis az adott intézmény megítélése szempontjából az egyik legfontosabb tényező. Arra kérte a jelenlévőket: érezzék át munkájuk fontosságát, és legyenek nyitottak, hogy felismerjék, adott helyzetben mi a megfelelő lépés.

RS34446_KA-20150901-IMG_8914-scrMészáros István, a Műszaki Főigazgatóság Biztonságtechnikai Igazgatóságának vezetője az egyetem portaszolgálatainak történetét idézte fel: 2014 áprilisában munkatársaival azt a feladatot kapták, hogy szervezzék vissza az addig vagyonőrként működő szolgálati helyek többségét, és alkalmazzák a portaszolgálatot ellátókat közalkalmazotti státuszban. Ennek eredményeképpen tavaly augusztus 1-je óta közalkalmazotti portaszolgálatok működnek az egyetem intézeteiben és klinikáin, így mára 36 szolgálati helyen 131 munkatárs látja el ezt a feladatot. „A folyamatos jelenlétükből adódóan önöknek képesnek kell lenniük a rendkívüli események felismerésére és a helyzet által megkívánt intézkedésre, mindeközben pedig nyugodtnak kell maradniuk” – mondta a résztvevőknek.

RS34448_KA-20150901-IMG_8911-scrA beszédeket követően olyan előadások hangzottak el, amik főként esettanulmányokon, gyakorlati példákon keresztül mutatták be a portaszolgálat feladatait. A résztvevők tűz-, munka-, katasztrófa- és környezetvédelmi oktatásban részesültek, tájékoztatást kaptak a vagyonvédelem lehetőségeiről, megismerhették a Központi Diszpécser és Járőrszolgálat feladatait, de önvédelmi alapokat is elsajátíthattak. Ezt követően a hatékony konfliktuskezelés lépéseit, illetve az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapjait ismerhették meg.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.