A Semmelweis Egyetem volt a társszervezője a Magyar Biofizikai Társaság idei kongresszusának, aminek keretében elismert tudósok – csatlakozva a Fény Nemzetközi Évéhez – fény szimpóziumot és kurzust is tartottak. Az Elméleti Orvostudományi Központban rendezett négynapos kongresszus megnyitóján dr. Szél Ágoston rektor, dr. Szász Károly kancellár és dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere a rendezvény fővédnökeiként voltak jelen.

RS33912_KA-20150825-IMG_8360-scrDr. Mátyus László, a Magyar Biofizikai Társaság elnöke megnyitó beszédében kiemelte: bár a kongresszus előadói különböző szakterületeket képviselnek, összességében elmondható, hogy ők valamennyien igen fogékonyak a természettudományos gondolkodás iránt. „A mai napig előfordul, hogy az orvos kollégák nehezen fogadnak be minket, ez pedig a biofizikusok között közösségformáló erőként jelenik meg. Ennek is köszönhető, hogy idén már 25. alkalommal gyűlünk össze, hogy megosszuk egymással eredményeinket” – fogalmazott.

RS33908_KA-20150825-IMG_8374-scrDr. Kellermayer Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, a szervezőbizottság elnöke a biofizikát nehezen definiálható tudományterületnek nevezte. Véleménye szerint az mindenesetre elmondható, hogy a biológiát és az orvostudományt megtermékenyítve abba az irányba tolja a gondolkodást, hogy a kisebb tudományágak egyre egzaktabbá, kvantitatívabbá válhassanak. „Az orvostudomány szemünk előtt zajló forradalma leginkább egy természettudományos forradalom, amiben a biofizikának nagyon fontos szerep jut” – emelte ki.

RS33905_KA-20150825-IMG_8390-scrA Fény Nemzetközi Évét a Semmelweis Emlékévvel összekapcsolva dr. Szél Ágoston rektor úgy fogalmazott: „Semmelweis Ignác, akire joggal lehetünk büszkék, fény volt az orvostudományban, az ő tevékenysége hatalmas töltés mindannyiunk számára”. A kongresszust szervező, és valamennyi tudományos társaságról is szólt, meggyőződése alapján ezek legfőbb feladata, hogy a különböző kutatóhelyeket, egyetemeket és az akadémiát összefogja, az ilyen találkozók alkalmával pedig megosszák egymással a tudásukat. Emellett az is fontos cél, hogy a kongresszusok minél több fiatal kutató számára biztosítsák az egyetem falain kívüli szereplést.

RS33886_KA-20150825-IMG_8446-scrDr. Szász Károly kancellár a fényt a tudás, a fiatalság, a tehetség és a tisztaság jelképének, a sokszínűség forrásának, valamint a reformáció színének nevezte. „Egyetemes szimbólum, mely a haladást, a fejlődést, a kitűzött cél elérését és a nagyszabású terveket is jelképezi” – mutatott rá. Hozzátette: ritkán gondolunk bele, hogy a fény minden élet, így a mi létünk előfeltétele is. Nélkülözhetetlen a tudás megszerzéséhez, a megismeréshez és az átláthatósághoz is, a fényben ugyanis megvilágosodnak és tisztábban látszódnak a dolgok. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a folyamatok megismerése során a lényegre koncentráljunk – vélekedett.

RS33881_KA-20150825-IMG_8472-scrDr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere a konferencia helyszínének jó megválasztását emelte ki, az ugyanis – mint ismertette – mindössze két utcasarokra található a Gát utca 3-tól, József Attila szülőházától. A költőétől, akit több ízben is megihletett a fény természete.

RS33877_KA-20150825-IMG_8493-scrAz idei évben számos felfedezésnek ünnepeljük az évfordulóját, melyek megváltoztatták a világot – indokolta az ENSZ döntését az MTA Fény Nemzetközi Éve programbizottságának elnöke, dr. Kroó Norbert fizikus. Elmondta, hogy körülbelül ezer évvel ezelőtt írta meg az első optika tankönyvet egy arab tudós, kétszáz éve fedezték fel, hogy a fény úgy viselkedik, mint a vízhullámok, száz éve ismerjük a relativitás elméletét, és fél évtizede jöttek rá, hogy egy ősrobbanáshoz visszavezethető kozmikus térben élünk.

A köszöntők után Egri Ádám és Mészáros Bálint dr. Mátyus Lászlótól Ernst Jenő-pályadíjat vehetett át, majd az egyetem Medikus Zenekarának vonósnégyese zenélt.

RS33899_KA-20150825-IMG_8416-scrA hazai biofizikai és határterületi tudományokkal foglalkozó műhelyek érdekeit, szakmai programjait összefogó Magyar Biofizikai Társaság kétévente rendezi meg kongresszusát. A rendezvény házigazdai szerepét hagyományosan az egyetemi városok látják el, idén 14 év elteltével rendezik meg ismét a fővárosban. Mivel az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére az ENSZ a 2015-ös esztendőt a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította, az idei, 25. kongresszuson a speciális fényforrásokkal és fénymikroszkópiás alkalmazásokkal foglalkozó Fényszimpóziumot is rendeztek. Ugyancsak a Fény Éve program keretében középiskolások részére különleges fénykurzust is tartottak a kongresszus szakemberei. Ez a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program partner középiskoláinak diákjai számára nyújtott alkalmat arra, hogy a fény fizikáját és biofizikáját közelebbről is megismerhessék ismeretterjesztő előadások, laborgyakorlatok és bemutatók során.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.