Sanghaj Putuo kerületének hatfős delegációját fogadta dr. Szél Ágoston rektor a Semmelweis Egyetemen. A delegáció célja a Józsefvárosi Önkormányzattal való testvérvárosi kapcsolat kialakítása, az együttműködés keretében pedig idén ősszel húsz kínai ápoló háromhetes továbbképzésen vehet részt az Egészségtudományi Karon.  

RS33635_KA-20150723-IMG_7685-shanghai-delegacio-scrA találkozón Xu Weiguo, Shanghai Város Putuo Kerület Népi Gyűlés Állandó Bizottságának elnöke elmondta: céljuk, hogy olyan számukra fontos területeken is kialakítsák az együttműködést a VIII. kerületben található intézményekkel, mint az egészségügy, az orvostudomány, a tudományos és oktatási tevékenységek, vagy akár a sport.

Li Songhai, a város Politikai Tanácskozó Testület Hivatalának és Külügyi Hivatalának elnöke jelezte, hogy az oktatás területén látja az együttműködés elsődleges megvalósulását, amelyre kiváló példa lesz az ápolók továbbképzése november 8. és 28. között. Reményét fejezte ki, hogy a továbbképzés egy hosszú távú együttműködés első lépése lesz.

RS33625_KA-20150723-IMG_7710-shanghai-delegacio-scrDr. Szél Ágoston rektor örömét fejezte ki, hogy a Semmelweis Egyetem kínai kapcsolatai a mostani továbbképzéssel szélesednek és további lehetőségeket lát az együttműködési területek jövőbeli bővítésére is.

A megbeszélést követően a kínai delegációt az Egészségtudományi Karon (ETK) fogadta dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán, dr. Mészáros Judit korábbi dékán, valamint dr. Jakkel Tamás, a kar Nemzetközi Osztályának vezetője. Dr. Nagy Zoltán Zsolt bemutatta az ETK képzéseit, valamint elmondta, hogy idén végeznek azon első évfolyam hallgatói, akik négy évvel ezelőtt kezdték meg tanulmányaikat a hagyományos kínai orvoslás szakon, a következő évet pedig Kínában töltik majd. Elmondta azt is, hogy ilyen képzés Magyarországon kizárólag az ETK-n van, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben Shanghai Város Putuo kerületével a hagyományos kínai orvoslás területén is együttműködésre kerüljön sor. A dékán a szülésznő- és a védőnőképzést emelte ki, mint a kínai fél számára fontos területet, valamint megemlítette a gyógytornász és járványügyi szakemberképzést, amely különösen népszerű a külföldi hallgatók körében. Bemutatta, hogy a vezetés-szervezés és menedzsment területén is tartanak három- négyhetes kurzusokat az ETK-n, amely szintén érdekes lehet a kínai fél számára. Li Songhai elnök kifejtette: különösen érdeklődnek az időskori ellátás és rehabilitáció iránt, ezért a gyógytornászképzést kifejezetten fontos együttműködési területnek tartják.

RS33624_KA-20150723-IMG_7711-shanghai-delegacio-scrDr. Mészáros Judit korábbi dékán felvetette, hogy a Semmelweis Egyetem szívesen küldene hallgatókat rövidebb tanulmányutakra Kínába, valamint magyar professzorok is szívesen tartanának előadásokat ott akár egyetemeken, akár konferenciákon. Elhangzott az is, hogy a Semmelweis Egyetem is szívesen fogadna kínai vendégprofesszorokat. A korábbi dékán által felvázolt ötletekkel Xu Weiguo, a kínai delegáció vezetője egyetértett, Li Songhai elnök pedig jelezte, hogy hazatértüket követően vezetőiket mindenről tájékoztatva fognak döntést hozni az említett együttműködési lehetőségekről, amelyeket ők az önkormányzat részéről támogatni fognak. A két fél közötti együttműködést érintő további kapcsolattartásért dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán gondoskodik majd.

A kínai delegációt Xu Weiguo, Shanghai Város Putuo Kerület Népi Gyűlés Állandó Bizottságának elnöke vezette. A delegáció tagja volt még Li Songhai, a Politikai Tanácskozó Testület Hivatalának és Külügyi Hivatalának elnöke, Xia Shu, a Népi Gyűlés Állandó Bizottságának és a Belső és Jogi Ügyek Munkabizottságának elnöke, Zhang Sizheng, a Népi Bizottság és Pénzügyi-Gazdasági Munkabizottságának elnöke, Jiang Ying, a Sporthivatal elnöke; valamint Wu Tieyan, a Tudományos és Technológiai Bizottság párttitkára is.

RS33616_KA-20150723-IMG_7733-shanghai-delegacio-scr

A Semmelweis Egyetem részéről a delegáció fogadásában dr. Szél Ágoston rektor mellett dr. Bagdy György megbízott tudományos rektorhelyettes, dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja és dr. Mészáros Judit, az Egészségtudományi Kar korábbi dékánja is részt vett.

Vadlövő Judit – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.