Immár hagyomány, hogy a tavaszi szemeszter végén, illetve a nyár közeledtével az Egészségtudományi Karon intenzív nemzetközi, két-háromhetes kurzusok indulnak.

Az ez év májusában az amerikai West Georgia University Nursing School III-IV. éves hallgatói számára szervezett „Developing Clinical Nuring Skills” programot követően júniusban új partnerként az ugyancsak amerikai Delaware University Center of Health Professions and Premedical School Studies 20 fős hallgatói csoportját oktatták az „Introduction into Clinical Health Profession in the Globalised World” program keretében.

etk2

A kar a Delaware Universityről első alkalommal fogadott hallgatókat, akiket David Barlow professor, a Premedical Center igazgatója és András Megyeri managing director, affiliated professor, a Semmelweis Egyetem egykori hallgatója is elkísért a gyakorlatokra.

A kurzus elméleti órái a karon, a gyakorlatok részben a Honvédkórház oktató intézetében, részben pedig a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán zajlottak. A kurzus hallgatói és oktatói pozitívan nyilatkoztak tapasztalataikról, a tanulmányok mellett pedig részt vettek a kar és a főváros nyüzsgő kulturális életében is. A kurzust tesztvizsga zárta, melynek sikerességét hivatalos bizonyítvány dokumentálja.

A kar budapesti intenzív klinikai programja a Delaware Egyetem egészségtudományi és előkészítő orvostanhallgatói részére az első ilyen jellegű képzés. A Delaware Egyetemen a külföldi tanulmányutak szervezése nagy múltra tekint vissza, hiszen az Egyesült Államokban az elsők között ajánlottak külföldi tanulmányi lehetőségeket diákjaik számára már az 1920-as évektől kezdődően. Jelenleg több mint háromezer hallgatójuk tanulhat külföldön világszerte, ami az egyik legkiemelkedőbb szám az Egyesült Államokban. Az amerikai egyetem számára ez egy igen fontos gyakorlati lehetőség arra, hogy megismertethessék tanulóikkal egy európai ország rendszerét, egészségügyi gyakorlatát és különlegesen gazdag, egyedi kultúráját.

Az együttműködés kölcsönösen előnyös mindkét egyetem részére: David Barlow és András Megyeri professzorok az egyetem oktatási és tudományos rektorhelyetteseivel, valamint az Egészségtudományi Kar dékánjával sikeres megbeszélést folytattak az együttműködések folytatásáról. Emellett szóba kerültek ezek más karokra, különösen az Általános Orvostudományi Karra történő kiterjesztésének esetleges lehetőségei is.

etk

Ugyancsak első alkalommal, több mint egy éves előkészítő munkát követően a japán JOSA International University Nursing School (Tokió) senior hallgatóinak mintegy harminc fős csoportját fogadják a kínai Shanghay Jiao Tong Universityről csereprogram keretében, illetve az európai országokból érkező Erasmus cserediákokkal együtt. Ezek a hallgatók az „Emergency Nursing” elnevezésű, háromhetes kurzuson vesznek részt. Az ez évben minden eddiginél nagyobb létszám és soknemzetiségű összetétel valódi interaktív, learning by developing jellegű, tanítás-tanulási munka lehetőségét ígéri, így kihívást jelent a hallgatók és az oktatók számára egyaránt.

A kurzusok lebonyolításában a gyakorlatokat biztosító Honvédkórház és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika mellett az ETK Ápolástan Tanszéke, Társadalomtudományi Tanszéke és Nemzetközi Osztálya vesz részt a Hallgatói Önkormányzat gyakorlott munkatársaival együtt. A programok szakmai vezetője idén is dr. Hollós Sándor főiskolai tanár lesz.

A szervezők remélik, hogy bővülő képzési kínálatuk évről évre több nemzetközi hallgatót vonz az ETK-ra. A nemzetközi oktatói munka pozitívan hat a magyar nyelvű képzési programokra is, hiszen segíti azok tartalmi és módszertani megújulását, illetve a nemzetközi kapcsolatok építését hallgatók és oktatók számára egyaránt.

Forrás: Egészségtudományi Kar

A fotókon a Delaware Egyetem hallgatói szerepelnek.