RS30929_KA-20150428-IMG_3507-sportnap-scr (1)Július 4-én zárult le az egyetemi sportinfrastruktúra fejlesztéséről szóló, Dr. Szász Károly kancellár kezdeményezésére indított konzultáció, mely során mintegy ezren mondták el véleményüket. A Testnevelési és Sportközpont, Sporttelep kérdőívét hetven százalékban hallgatók, harminc százalékban egyetemi dolgozók töltötték ki. A konzultáció célja az volt, hogy az érintettek igényei alapján szülessen döntés a fejlesztésekről.

RS33398_KA-20150716-IMG_3098-scrA konzultációban részt vevők negyede (24 százalék) azt mondta, nem ismeri a jelenlegi állapotokat, ami jelzi, hogy a Sportközpont látogatottsága, jelenléte a köztudatban nem áll azon a szinten, ami az egyetemen belül elfogadható lenne – fogalmazott az eredményeket értékelve Várszegi Kornélia, a Testnevelési és Sportközpont, Sporttelep megbízott igazgatója. Ugyanakkor a válaszolók több mint fele szívesen látna a jövőben sportcélú fejlesztéseket az egyetemen. Az egyik olyan fejlesztés, amit sokan támogatnának a felmérés alapján, a népligeti teniszpályák téliesítése, mely a működtetés bérbeadásával valósítható meg.  A működtető az egyetem hallgatóinak és dolgozóinak járó félárú kedvezményének megtartása mellett vállalná 3 salakos pálya befedését, melyek így az október 15. és április 15. közötti időszakban is használhatók lennének. Összességében a válaszadók 92,2 százaléka támogatja ezt a kezdeményezést, míg 96,3 százalék elfogadhatónak tartja a kedvezménnyel együtt 800-1200 forint közötti teniszpályabérleti-díjat.

RS12402_KA-IMG_2140-scrA népligeti teniszpályák működtetésének bérbeadásával felszabaduló összegekből lehetővé válik a Zágrábi úti sportcsarnok és a körülötte található – jelenleg méltatlan infrastrukturális állapotban lévő – sportpályák modernizálása, sportolásra alkalmas speciális felülettel való beborítása is – olvasható a Sportközpont kérdőívet értékelő elemzésében. Az így elkészülő tenisz-, kispályás labdarúgó-, kosárlabda- és kézilabdapályákat a megkérdezettek 64 százaléka venné szívesen igénybe. A konzultációban résztvevők 8,6 százaléka más sportfelületet igényelne: többségük uszoda építését, illetve futópálya kialakítását tartaná célszerűnek, míg mások fitneszterem, illetve mászófal építését javasolták.

RS30941_KA-20150428-IMG_3455-sportnap-scr (1)A Zágrábi utcai telep hétvégi bezárásával további megtakarítást lehetne elérni, mely szintén a fejlesztésekhez szolgálna forrásként. A hétvégi bezárást 93,5 százalék elfogadhatónak tartja, de ötven százalék csak abban az esetben, ha előzetes bejelentkezés esetén megmaradna a hétvégi sportolási lehetőség.

Mint azt Várszegi Kornélia elmondta: már a felmérés eredménye, hogy a Pesterzsébeti Uszodában eddig csak a szemeszterek idején élő kedvezményeket az egész évre kiterjesztették. A válaszolók 76,6 százaléka mondta ugyanis azt, hogy szeretné, ha a tanítási szünetben, hétköznap és hétvégén is igénybe vehetné az uszoda szolgáltatásait. A Sportközpont támogatásával jelenleg a hallgatók ingyenesen, a dolgozók pedig kedvezményes áron úszhatnak a Pesterzsébeti Uszodában.

A cél az, hogy a Testnevelési és Sportközpont a Semmelweis Egyetemhez méltó körülmények között nyújtson sportolási lehetőségeket a hallgatók és a munkatársak számára egyaránt – mutatott rá Várszegi Kornélia. A kancellár kezdeményezésére indított konzultáció lehetővé teszi, hogy a jelenlegi infrastruktúra fejlesztési irányait az igényeknek megfelelően határozzák meg. A konzultáció eredményeiből az látszik, hogy olyan fejlesztések elvégzésére van szükség, mely az egyetemi polgárok létszámával arányos, sokszínű sportolási lehetőségeket teremt.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.