Dr. Benke Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika PhD-hallgatója is tagja a magyar orvosválogatottnak, ami ezüstérmet nyert a Los Angeles-i Orvos Labdarúgó Világbajnokságon.

DSC_0767A magyar orvosválogatottban az ország számos pontjáról képviseltetik magukat, így pécsi, mohácsi, szombathelyi, nyékládházai, oroszlányi, kaposvári, hatvani, debreceni, szentesi, szegedi és budapesti orvosok, fogorvosok és állatorvosok is tagjai. Két játékos ezen kívül Németországból utazik rendszeresen haza, hogy részt vehessen a felkészülésben.

A csapat 1990-ben alakult, akkor még Háziorvos Válogatott néven, majd 1991-ben nevezték át Magyar Labdarúgó Orvosválogatottá, miután más szakmák képviselőivel is kiegészült.

DSC_0625

A válogatott eddig 23 alkalommal vett részt Európa, vagy Világbajnokságon, és öt világbajnoki címmel büszkélkedhet.

DSC_0633Az idei Orvos Labdarúgó Világbajnokság több kontinens 18 országának részvételével zajlott, mások mellett az Egyesült Államokból, Litvániából, Dél-Koreából, Ausztráliából, Spanyolországból, Mexikóból, Svédországból, Kolumbiából és Venezuelából is érkeztek csapatok. A megmérettetésen csak végzett orvosok vehetnek részt, akik betöltötték a 25. életévüket, de minden csapatban kötelező két 35 és két 40 év feletti játékost is szerepeltetni. A verseny tisztaságát minden alkalommal a mérkőzéseket követő orvosi tesztekkel ellenőrzik.

Dobozi Pálma, Nemes-Mozer Mária

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.