A helyes vezetéstechnikát gyakorolhatták az egyetem vérszállító autóinak vezetői az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Szervek Kiképző Központjának gyakorlati képzésén. A tavaly novemberi elméleti oktatás után most tanpályán sajátíthatták el többek között, hogy mi a teendő megváltozott fékút esetén, vagy hogy milyen technikái vannak a hirtelen kanyarodásnak.

„A sürgősségi vérszállítások során az a cél, hogy minél rövidebb idő alatt célba juttassuk a vért, ilyenkor van szükség a megkülönböztető jelzés használatára és a rutinra. A gyakorlati RS32222_KA-20150604-DSC04309-scr (1)képzés legfőképpen ezeknél az eseteknél felmerülő éles helyzetekre készített fel” – mondta honlapunknak Takács Zoltán, a Szolgáltatási Igazgatóság Központi Logisztikai Osztályának vezetője.

A tíz sürgősségi ellátást végző és egy körjáratos szállító a Semmelweis Egyetem öt vérszállító autójával a sürgősségi vér- és mintaszállítás során többféle feladatot lát el. A laboratóriumi mintaszállításkor a betegektől levett vérmintákat az egyetemi laborokba szállítják, míg a körjáratok során az Országos Vérellátó Központba, majd az ott elkészített vérkészítményeket az adott klinikákra viszik.

RS32226_KA-20150604-DSC04371-scrA Semmelweis Egyetem öt vérszállító autójával évente legkevesebb 8000-8500 sürgősségi szállítást végeznek, a körjáratok száma pedig eléri a 11 ezret, a vezetők így 20-25 szállításért felelnek nap mint nap. Ez tehát az egyetem 11 szállítója számára igen megterhelő feladat, aminek biztonságosságát legjobban a berögzült elméleti és gyakorlati tudás garantálja – fogalmazott az osztályvezető, aki emiatt a gyakorlati ismereteket nyújtó képzéssel hagyományt szeretne teremteni.

Nemes-Mozer Mária

Fotók: Szolgáltatási Igazgatóság Központi Logisztikai Osztály

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.