A távdiagnosztika, a laboratóriumi információs rendszerek és a minőségbiztosítás kérdésével foglalkozott elsősorban a Nemzetközi Patológiai Akadémia magyar részlegének szimpóziuma, melyet nyolcadik alkalommal szerveztek meg. A kétnapos nemzetközi konferencián hatvan patológus oszthatta meg egymással a korszerű digitális mikroszkópos technológiák használatában szerzett gyakorlati tapasztalatokat az Elméleti Orvostudományi Központban.

RS32133_DSC_0170Dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója honlapunknak adott interjújában kifejtette: a digitális patológia alkalmazásának kettős célja van. Egyrészt jobb, gyorsabb patológiai szolgáltatást nyújt, de a szakemberhiányt is ellensúlyozza a meglévő diagnosztikus kapacitás optimalizálásával. Ismerve a hazai patológia krónikus és súlyos szakemberhiányát, mindenképp indokolt a digitális patológia hazai bevezetése – fogalmazott, hozzátéve, hogy egy távdiagnosztikai, metszet digitalizációs technológiát alkalmazó hálózat kiszolgálná az egyes régiók diagnosztikai és konzultációs szolgáltatási igényeit is. Vagyis a metszetek digitalizálásával azokban a kórházakban, ahol nincs elég szakember, azonnali távkonzultációra lenne lehetőség, szemben a leletek mostani időigényes postázásával. Erre a technikai lehetőség a Semmelweis Egyetemen és néhány más kórházban adott, a gyorsabb – leginkább daganatos betegeket érintő – diagnosztika felállítása érdekében azonban országos hálózat kiépítésére lenne szükség – hangsúlyozta.

RS32100_KA-20150619-IMG_9890--scrA Central European Regional Meeting Digital Pathology-n résztvevő magyar, német, osztrák és svéd patológusok a digitális patológia fejlődésében elért eredményeiket mutathatták be, de beszámoltak arról is, hogyan tudják a 21. századi technológiával kezelni a patológus hiányt. A különböző metszetek digitalizálása révén a jelen lévő szakemberek élő távkonzultációban is részt vehettek. A húsz előadásból hetet a Semmelweis Egyetem kutatói tartottak, így bemutatta eredményeit dr. Daragó László, dr. Kovács Attila, dr. Kulka Janina, dr. Krenács Tibor, dr. Matolcsy András, dr. Micsik Tamás és dr. Tímár József is. Az esemény elnöke az International Academy of Pathology, illetve a Magyar Patológusok Társaságának elnökei, dr. Kulka Janina és dr. Méhes Gábor voltak.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.