Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Védőnők Napját. A Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében az 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt végzettek részére 134 jubileumi díszoklevelet, valamint 51 miniszteri elismerő oklevelet adtak át. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Védőnői Szakmai Irányítási Osztálya, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által szervezett eseményen a Magyar Védőnői Szolgálat fennállásának százéves évfordulójáról is megemlékeztek.

RS31906_KA-20150612-DSCN0599--scrA kormány prioritásként tekint az alapellátásra, amit integráltan és komplexen kezel – mondta köszöntő beszédében dr. Beneda Attila. Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár egyúttal felidézte, hogy több mint másfél évtizeden keresztül dolgozott háziorvosként egy olyan praxisban, amihez védőnői szolgálat is tartozott, így ennek működését volt alkalma belülről is megtapasztalni. „Emberi hang, empátia, gyakorlatiasság és szeretet, ez jellemzi a védőnőket” – vélekedett. 

RS31905_KA-20150612-DSCN0602--scrDr. Valent Sándor, a Semmelweis Egyetem  (SE) Egészségügyi Finanszírozási és Minőségbiztosítási Igazgatóságának vezetője a Magyar Védőnői Szolgálat százéves fennállásáról szólt. Mint fogalmazott, az egyetem számára megtisztelő, hogy a védőnői társadalom egyik legnagyobb képzőhelyeként e jeles esemény házigazdája lehet. A védőnők hivatásként tekintenek feladatukra, aminek során a születendő gyermekért, vagyis a jövő társadalmának zálogáért felelnek. Ma ennek a hivatásnak legjelesebb képviselőit köszöntjük – hangsúlyozta az orvos-igazgató.

RS31909_KA-20150612-DSCN0589--scr dr. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője beszédében a szakma erősségeit emelte ki: a védőnők precízek, alázatosak, megbízhatók és összetartók, munkájukat pedig a kölcsönös tisztelet jellemzi.

Odor Andrea országos vezető védőnő, a Védőnők Napja Szervezőbizottságának tagja a védőnőit a legfelelősségteljesebb, legszebb szakmának nevezte, amit jól csak hivatásszerűen lehet ellátni. Horváth Mónika nyugdíjas vezető védőnő pedig azokról az elődökről emlékezett meg, akiknek a Magyar Védőnői Szolgálat százéves fennállását köszönheti.

A köszöntők után nyitó előadásában Kahlichné dr. Simon Márta, az SE Egészségtudományi Kar nyugalmazott főiskolai tanára a védőnői hivatás pártfogóiról és jeles személyiségeiről beszélt. Ezt követően dr. Beneda Attila helyettes államtitkár 134 jubileumi díszoklevelet és 51 miniszteri elismerő oklevelet adott át a jelenlévő jubilánsok részére.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Nemes-Mozer Mária

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.