Megérkezett május 28-án a Semmelweis Egyetemre a központi költségvetésből a konszolidációs támogatás. A több mint 1, 7 milliárd (pontosan 1 763 399 137) forint a 2015. március 31-én lejárt vagy az azt megelőző fizetési esedékességű számlák kifizetésére használható fel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a támogatói okiratban meghatározott feltételeknek megfelelően.

5_RS31688_KA-20150604-IMG_7343-szasz-karoly-scr_6JOAz előkészítő munka során a kiemelt szállítókkal az állam állapodott meg. Ennek értelmében a Semmelweis Egyetem 23 kiemelt szállítónak összesen 1 443  438 000 forintot utalt át 2015. május 31-ig. A fennmaradó összeget (319 960 405 Ft) a kisebb szállítókkal szembeni tartozások rendezésére kell fordítania az egyetemnek, saját hatáskörben megkötött megállapodások alapján. 

A beérkezett állami támogatást a meghatározott szállítókkal szembeni tartozásra kötelező fordítani, keretszintű kiosztásra, illetve jövőbeli kötelezettségvállalásra nem használható fel. „Az adósságrendezéssel megszabadultunk egy tehertől és tiszta lappal indulhat az egyetem, ugyanakkor nem lehet ezt az összeget arra felhasználni, hogy lazítsunk a közösen elfogadott költségvetési fegyelmen” – hangsúlyozta dr. Szász Károly kancellár. Mint fogalmazott: a jelentős állami támogatásnak köszönhetően kialakult egyensúlyi helyzetet a fegyelmezett gazdálkodás fenntartásával és a klinikum struktúrájának régóta szükséges átalakításával lehet fenntartani.  Mint megjegyezte, ez utóbbiban számít majd a Klinikai Központ közelmúltban felkért új vezetőjére. Ha megtesszük a szükséges átalakításokat hatékonyabb, korszerűbb és fenntarthatóbb egészségügyi struktúra alakul ki az egyetem – jegyezte meg.

1_RS31682_KA-20150604-IMG_7383-szasz-karoly-scr_3_JOA kancellár az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban kiemelte: összességében példamutató, milyen fegyelmezetten betartja az egyetem a nehéz gazdasági helyzetben közösen elfogadott költségvetést. Kimutatható mind az egyetem egésze, mind a klinikum tekintetében, hogy a költségvetést tartani lehet, amelyért minden dolgozót és egységet köszönet illett – fogalmazott a kancellár. Pozitívnak tartja, hogy a klinikák egy része különböző intézkedéseket is tett az egyensúlytalanságok csökkentése, a hiány lefaragása érdekében.

Dr. Szász Károly emlékeztetett arra, amit kancellári munkájának kezdetén mondott: akkor van esély a fejlesztésekhez, stabil működéshez pluszforrások bevonására, ha fegyelmezett gazdálkodás folyik az egyetemen. A mostani adósságrendezés hatalmas lépés a kormány részéről, és jelzi azt is, hogy a fenntartó megítélése szerint hatékonyabban működik az intézmény.

A fekvőbeteg szakellátást nyújtó közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók adósságának állam általi rendezéséről a 1226/2015 (IV.20) kormányhatározattal döntött a kormány, minderre mintegy 60 milliárd forint állt a rendelkezésre. A támogatás felhasználásáról pénzügyi és szakmai beszámolót kell készíteniük az intézményeknek.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.