A kollégiumok, a Testnevelési és Sportközpont, Sporttelepek, valamint a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodája szakmai felügyeletét és szervezeti irányítását gyakorolja az Intézményfelügyeleti Igazgatóság. Az újonnan alakult szervezeti egység közvetlenül a kancellár irányítása alatt működik, vezetője dr. Balitzky Alexandra.

RS30740_KA-20150425-IMG_9846-markusovszky-dombormuavatas-scr (5)Mint az igazgató elmondta: olyan területek kerültek az igazgatósághoz, melyek esetében az egységes felügyelet eddig nem valósult meg, ezért az intézmények a napi működéshez nem kaptak elégséges segítséget, fejlesztésük elmaradt, vagy esetleges volt az elmúlt években. Az új igazgatóság feladata sokrétű, az alapdokumentumok karbantartásától a munkáltatói jogok ellátásán át a fejlesztési, forrásbővítési, saját bevételteremtő javaslatok megfogalmazásáig terjed. Cél egyebek mellett az irányítással, felügyelettel és ellenőrzéssel összefüggő szabályozó dokumentumok tartalmának folyamatos figyelemmel kísérése, valamint a felsőoktatásban és az üzleti életben megkívánt szoros jogkövetés megvalósítása.

Az igazgatóság első lépésként felmérte a három érintett intézmény állapotát, melyről tájékoztatást készítettek dr. Szász Károly kancellár számára.

A felmérés szerint a Kollégiumok Igazgatósága okos és a lehetőségekhez képest célszerű gazdálkodást folytatott, jó gazda módján kezelte a kollégiumokat. Ugyanakkor nehézséget okozott, hogy a Lenhossék utcai PPP-beruházás leállítását megelőzően a többi kollégiumnál a minimálisan szükséges karbantartásokon kívül nem volt forrás fejlesztésre. A Testnevelési és Sporttudományi Kar kiválása is érintette a területet, mivel a 2000-ben az egyetembe olvadt Magyar Testnevelési Egyetem Kerezsi Kollégiumának felújítása jelentős forrásokat emésztett fel, ugyanakkor 2014-ben a létesítmény az ismét önállóvá vált Testnevelési Egyetemhez került.

A nemzeti felsőoktatási törvény végrehajtásáról szóló 87/2015 (IV. 9.) számú Kormányrendelet ugyanakkor aktuális és kötelező fejlesztési feladatokat ró a kollégiumokra, melyeknek egyfajta minimumfeltétel rendszert kell teljesíteniük (pl. akadálymentesítés, létszámarányosan hány mosógép szükséges, stb.).

RS30929_KA-20150428-IMG_3507-sportnap-scrA TSK kiválása a Testnevelési és Sportközpont, Sporttelepek, valamint az egyetemi sportolási lehetőségek szempontjából is komoly érvágást jelentett. A helyzetjelentés kiemeli, a Zágrábi úton lévő csarnok 1983-ban ideiglenes épületként épült. Ez áll a hátterében annak, hogy a sportközpont és a sporttelep építészetileg elhanyagolt állapotban van, az épület, pályák egy része rossz minőségű. A Sportközpont igazgatósága a kihasználatlan kapacitásokra hasznosítási pályázatot tervez hirdetni, a lehetséges fejlesztés irányairól pedig hamarosan konzultáció kezdődik, melyben minden egyetemi polgár részt vehet.

RS4469_wwwattekovacscom_107802-scrAz óvodával kapcsolatban elsősorban az alapító okirattal és a szervezeti és működési szabályzattal kapcsolatban voltak hiányosságok, ezt már módosította is az Intézményfelügyeleti Igazgatóság.

A három intézmény felmérését követően szükséges teendőkről most készül prioritási lista, szem előtt tartva, hogy az egyetem számára jelen helyzetben a költséghatékony hasznosítás és a bevételtermelés az elsődleges.

Dr. Balitzky Alexandra pályázatában hangsúlyozta: célja, hogy tevékenysége során kialakítsa azt a fajta intézményfelügyeletet, mely modellként működve kiterjeszthető az SZMSZ-ben jelenleg nem szabályozott más területekre is.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.