Egyfajta diplomáciai kapcsolatrendszer építése, fejlesztése az alapvető feladata a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának (NKI), mely ugyanakkor erősítené a devizabevételt hozó nemzetközi projekteket is – hangsúlyozta dr. Pop Marcel igazgató. Ez utóbbival kapcsolatos koordinációs munkát segíti a közelmúltban létrehozott Nemzetközi Bizottság. Az igazgató úgy látja, a Semmelweis Egyetem által képviselt tudásnak komoly piaci értéke van Európán túl is.

RS31452_KA-20150520-IMG_4426-pop-marcell-scrRégi-új pozícióba került a kancellária bevezetésével a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága – mondja dr. Pop Marcel igazgató, hozzátéve, hogy azon egységek közé tartoznak, melyeket a kancellária irányít, de szakmai felügyeletet gyakorol a rektori vezetés.

Az NKI alapvető feladata, vagyis az, hogy diplomáciai kapcsolatrendszert építsen ki és fejlesszen az oktatás, kutatás, betegellátás területén, változatlanul folytatódik, ugyanakkor erősítjük a devizabevételek generálását célzó nemzetközi projekteket – számolt be az igazgató. Példaként említette a brazil kormány által elindított Science Without Border programhoz való csatlakozást, mely megtöbbszörözte a Semmelweis Egyetemre érkező brazil hallgatók számát, és 2014-ben mintegy 800 ezer dollár bevételt jelentett az egyetem számára. A program utat nyithat a latin-amerikai országokkal való további együttműködések felé – véli az igazgató. Mint mondja, fontos a hagyományos európai partnerekkel való együttműködések erősítése, ugyanakkor a Semmelweis Egyetem által képviselt tudásnak megvan a piaca az említett latin-amerikai országokon túl, Közép- és Délkelet Ázsiában, a Távol-Keleten és az arab térségben is. Érdemes fejleszteni emellett a kooperációt az Egyesült Államokkal és Kanadával.

Ezekkel a régiókkal részben jelenleg is kapcsolatban van a Semmelweis Egyetem, ám szisztematikusan be kell azonosítani mindenhol a konkrét együttműködési felületeket: mely területeken vagyunk érdekeltek, hol van az egyetemnek szabad kapacitása, mire van piaci igény. Az igazgató úgy látja: ma már nem az az elsődleges szempont, hogy hány intézménnyel van aláírt megállapodás, a hangsúly inkább a minőségen, a tartalmon és a közös érdeken van. 

Az ehhez szükséges kétirányú kommunikációt és információáramlást segíti a közelmúltban létrehozott Nemzetközi Bizottság, melyben az egyetem vezetése és az NKI mellett minden kar, valamint a Doktori Iskola, a Külföldi Hallgatók Titkársága is képviselteti magát. Az egyetemre már most nagy számban érkeznek megkeresések, például az Egészségtudományi Kar rendszeresen szervez rövid, intenzív programokat többek között Kínából érkezőknek, de az Általános Orvostudományi Kar iránt is nagy az érdeklődés. Fontos azonban, hogy az érdeklődésekkel és a szabad kapacitásokkal kapcsolatos információk összefussanak – emelte ki dr. Pop Marcel. 

RS31456_KA-20150520-IMG_4450-pop-marcell-scrEz utóbbira az egyetem nemzetköziesedési folyamatát vizsgáló, önkéntes alapon kért független audit is felhívta a figyelmet, mely úgy fogalmaz: bizonyos esetekben töredezett az ezzel kapcsolatos kommunikáció. A jelentés ugyanakkor arra is kitért: az egyetemen mind a kutatási, mind az oktatási terület nyitott a nemzetközi akadémiai közösség felé, az alkalmazottak pedig motiváltak, nyitottak és készek időben és hatékonyan reagálni a változásokra és az új lehetőségekre.

Dr. Pop Marcel kulcskérdésnek a nemzetközi láthatóság további növelését tartja, hiszen „minél több minőségi információt helyezünk el, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a megfelelő partnert tudjuk kiválasztani”. Az igazgató úgy fogalmaz, vezetőként a problémákat kihívásként éli meg, melyek megoldandó feladatokat generálnak. A jó működéshez ugyanakkor nagyon fontos az egység, a „mi tudat” kialakulása, hogy az egész csapat az egyetemet képviselje, és az egyetem céljait valósítsa meg közösen.

Dr. Pop Marcel ötödik éve vezeti a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságát. Az erdélyi születésű igazgató 1991-ben költözött Magyarországra, és bár korábban kohómérnöki pályára készült, Budapestre érkezve az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben talált állást. Itt köteleződött el a pszichiátriai szakdolgozói munka mellett, amelyet húsz éven át végzett, kezdetben az OPNI-ban majd a Nyírő Gyula Kórházban. A gyakorlati munka mellett végezte tanulmányait és kapcsolódott be az oktatásba az Egészségtudományi Karon, ahol később a nemzetközi kapcsolatok osztályát vezette, innen került 2011-ben a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága élére.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.