Az alicante-i Miguel Hernandez Egyetem Idegtudományi Intézetének vezető kutatója, dr. Diego Echevarría Aza volt az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet vendége 2015. május 18-22. között. Echevarría professzor az idegrendszer fejlődésének tanulmányozásához szükséges korai velőcső-preparálási technikát, és túlélő idegi szövetminták tenyésztését oktatta az intézet fiatal munkatársai, valamint meghívott külső kutatók részére.

Ebben a technikában, az ún. organotipikus sejt- és szövettenyésztés módszerében nagy jártassággal és nemzetközi elismertséggel rendelkezik a spanyol professzor. Dr. Diego Echevarría Aza emellett lelkes és kiváló oktató is, aki nagy kedvvel és szuggesztív egyéni módszerrel képes a nem könnyű preparatív technikák átadására és begyakoroltatására.

Az együttműködés 2014-ben kezdődött, amikor az Anatómiai Intézet két kutatója látogatást tett Alicantéban, az Erasmus program keretében. Most ezt a látogatást viszonozta a spanyol professzor.

A kurzus helyszíne a dr. Alpár Alán egyetemi docens NAP-B projektje keretében nemrég felszerelt és beindított új szövettenyésztő (in vitro) laboratórium volt. Az egyhetes elméleti-gyakorlati tanfolyam a NAP program támogatásával valósult meg, melynek keretében a projekt számára célzott kísérletek is történnek.

A metodikai képzés mellett alkalom nyílik új és perspektivikus közös kísérletek megindítására is, ami megalapozhat egy tartós és várhatóan gyümölcsöző kollaborációt a spanyol és a magyar egyetem és kutatócsoportok között. A kurzus szervezői az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet részéről dr. Alpár Alán docens, NAP programvezető és dr. Csillag András egyetemi tanár voltak.

DP
Forrás: Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.