Húsz középiskolást díjaztak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, ahol három másik fiatallal együtt Király Szilvia, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Őssejt Laboratóriumának fiatal kutatója is első helyen végzett. A díjazottak képviselik Magyarországot szeptemberben a kutató diákok 27. uniós versenyén, ahol Király Szilvia „Építsünk ereket őssejtekből” című pályázatát mutathatja majd be.

KA-20150514-4sejtezesKirály Szilvia még csak 17 éves, de már biztos benne, hogy kutató orvos lesz. A Városmajori Gimnázium harmadik osztályos tanulója két évvel ezelőtt, a Kutatók Éjszakáján ismerte meg az Őssejt Laboratóriumot, azóta tudja, hogy őssejtkutatással akar foglalkozni. A Kutató Diákok Mozgalma keretében vesz részt az őssejtterápiás eljárás fejlesztésén dolgozó labor munkájában, az érfalat felépítő sejtek tanulmányozásával, illetve háromdimenziós erek építésével foglalkozik. A kutatócsoporthoz csatlakozva először megismerkedett az őssejtekkel, gyakorolta a különböző sejttenyésztési technikákat, később pedig már őssejteket kellett életben tartania, illetve endothelsejtekké differenciáltatnia. Mint arról honlapunknak beszámolt, azóta elért eredményei bizonyítják, hogy az őssejtekből képzett endothelsejtek a jövőben képesek lehetnek a szív sérült területének regenerálására és új erek képzésére.

Egyelőre az őssejtkutatás és a háromdimenziós szövettenyésztés érdekli leginkább, de szeretne minél több témát megismerni majd egyetemi évei alatt. Szerencsésnek érzi magát, hiszen a Városmajori Gimnáziumból délutánonként könnyedén át tud sétálni a laborba. Mint mondja, jól esik a tanórák után azzal foglalkozni, ami igazán érdekli, a hosszabb kísérleteket azonban a szünidőkben végzi. „A kutatói munka mellett azért megpróbálok rendes gimis életet élni, rendszeresen sportolok és találkozom a barátaimmal, mint bárki más. Néha persze kicsit zsúfolt az életem, de szeretem a pörgést, a sikerek ráadásul mindig újabb lendületet adnak” – fejtette ki.

Egyik témavezetője, dr. Gara Edit, a klinika PhD-hallgatója honlapunknak elmondta: Szilvia hamar beletanult a laboros munkába és a sejttenyésztésbe, így azt már nagyjából önállóan végzi. „Bár rögtön az első benyomás pozitív volt, azért arra nem számítottunk, hogy ilyen fiatalon részt vesz majd a munkánkban. Igen ritkán fordul elő ugyanis, hogy egy középiskolás egyetemi kutatásokhoz csatlakozhat” – fogalmazott. Másik témavezetője dr. Földes Gábor, a klinika adjunktusa felidézte: Szilvia a Kutatók Éjszakáján sétált be a laborba két évvel ezelőtt, és annyira megtetszett neki, hogy rögtön be is szállt a kutatócsoport munkájába. „Eleinte azt hittem, pusztán egy kíváncsi diák, aztán hamar kiderült, itt komolyabb érdeklődésről van szó, így mára olyan feladatokat is rá lehet bízni, amiket PhD-hallgatóink végeznek” – hangsúlyozta.

mti
Fotó: MTI

A Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA által közösen meghirdetett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen középiskolás diákok mutathatták be saját maguk által készített műszaki találmányaikat, természettudományos újításaikat. A zsűri több mint húsz kiemelkedően tehetséges fiatalt díjazott, négy első, három második, négy harmadik helyezést, illetve különdíjakat is odaítélt. A legjobbak képviselhetik Magyarországot a szeptemberi „27. EU Contest for Young Scientists” európai döntőben Milánóban, emellett a díjazott és a kiemelt dicséretben részesített, leglátványosabb pályamunkák az idei Kutatók Éjszakáján is láthatók lesznek. A megmérettetés célja a természettudományok, a kutatásfejlesztés népszerűsítése és az ifjú tehetségek felkarolása. 

Mozer Mária

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.